Data: 2003-06-26 16:07:11
Temat: Re: mleko i śmietana UHT?
Od: "Anet" <a...@t...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> Aha - jeszcze jeden "drobiazg" różniący mleko "uchate" od "nieuchatego".
> Całkowite wyjałowienie - także z tego co wartościowe :-)))) No to
smacznego
> ;-) Pozdrawiam, Agata.
>
To chyba nie do konca tak.
Jaki jest wpływ metody UHT na wartości odżywcze? Białka występujące w mleku
to w 80% kazeina, która jest odporna na temperaturę, i białka serwatkowe,
które podczas podgrzewania ulegają częściowej denaturacji. Denaturacja nie
powoduje jednak zniszczenia białka ani zmniejszenia jego wartości
odżywczych, lecz jedynie rozluźnienie jego struktury, co ułatwia trawienie
mleka.
Podczas procesu UHT straty witamin sięgają 5-10% i pokrywają się z
występującą w naturze zmiennością składu witamin w mleku (jednorazowe
zagotowanie mleka w domu powoduje straty witamin wynoszące 10-40%). UHT ma
również pewien wpływ na kolejny składnik mleka - laktozę, która zamienia się
w laktulozę. Niewielkie ilości tej substancji służą jako pożywka dla
bakterii niezbędnych w czasie trawienia. Podczas utrwalania mleka tą metodą
w substancjach mineralnych i tłuszczach zawartych w mleku nie zachodzą żadne
niekorzystne zmiany. Dzięki temu mleko UHT jest pełnowartościowym produktem,
który z powodzeniem może zastąpić świeże mleko, tym bardziej że można je
spożywać bez przegotowania.
"Żyjmy dłużej" 7 (lipiec) 1999
Anet
|