Data: 2006-05-21 17:05:27
Temat: Re: młoda kapusta na rzadko- jak?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:e4q68g$69j$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Księżniczka Telimena" <n...@m...pl> wrote in message
> news:e4q36k$qi3$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>> Użytkownik "scooby" <s...@p...gazeta.pl> napisał w wiadomości
>> news:e4pgj5$ia$1@inews.gazeta.pl...
>>> Księżniczka Telimena napisał(a):
>>>> Kiedyś w szpitalu zaserwowali kapustę na rzadko. Jeden jedyny raz
>>>> jadłam tak dobrą kapustę, bo normalnie to za kapustą nie przepadam. Jak
>>>> się robi taką kapustę. Ona się rozlewała na talerzu. Jeśli ktoś zna
>>>> przepis to bardzo proszę.
>>>
>>> imo wystarczy doda ciut więcej wody i/lub mniej zasmażki i/lub pogotowac
>>> 10min dłużej
>>>
>>> ponadto:
>>> http://www.gotowanie.wkl.pl/szukaj.php?key=m%B3oda+k
apusta&szukaj=Szukaj&sp=2&s_in%5B%5D=1
>>>
>>
>> Dziękuję tam na pewno coś znajdę.
>>
>> Pozdrawiam
>> Teli.
>
> Słodka czy zakwaszona?
1) Siekasz młodą kapustę, zalewasz wodą, solisz odrobinę, gotujesz do
miękkości. Robisz zasmażkę z mąki i tłuszczu (masło, boczek wędzony, olej,
smalec, margaryna), rozprowadzasz ją wodą i wlewasz do kapusty,
zagotowujesz.
opcja) zakwaszasz po podbiciu odrobiną octu.
2) Robisz podbitkę z mąki i śmietany, można dodac zielonego koperku.
3) Gotujesz kapustę w małej ilości wody, ale tak, by jej nie zabraklo. Do
ugotowanej wlewasz gorące mleko, zagotowujesz (można lekko zagęścić),
doprawiasz solą - do ziemniaków, także młodych.
opcja) zamiast mleka dodajesz śmietany - zagotowujesz.
|