From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: moczka - jak ja robicie?
Date: Fri, 15 Dec 2000 19:55:17 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 29
Message-ID: <91dpbc$74b$1@news.tpi.pl>
References: <4...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 976906412 7307 213.25.246.186 (15 Dec 2000 18:53:32 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 15 Dec 2000 18:53:32 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!news.astercity.net!news.tpi.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:39133
Ukryj nagłówki
<i...@y...com> wrote in message
news:48b1.00000000.3a3a4cd2@newsgate.onet.pl...
> no wlasnie
> jak?
> iza
Znalazlam przepis w ksiazce Wery Sztabowej"Krupnioki i moczka-czyli gawedy o
kuchni slaskiej"
MOCZKA
W litrze wody ugotowac wywar z wloszczyzny- pasternaku, marchwi, selera,
pietruszki. Po odcedzeniu jarzyn dodac do wywaru 5 dkg rodzynek, 5 dkg
obranych ze skorek migdalow i 5 dkg pokrajanych w paski fig lub suszonych
sliwek.
Osobno 20 dkg czerstwego piernika miodowego (najlepszy jest taki co
zostal z poprzedniej Wigilii )[ale jaja- komentarz Joli:]
utrzec na tarce i zalac 2 butelkami slodowego piwa, a gdy powstanie gesta
masa, polaczyc z jarzynowym wywarem. na koncu dodac lyzke masla, odrobine
soli, cukru i sok z cytryny do smaku.
Moczke zagotowuje sie jeszcze raz i podaje goraca. ma ona konsystencje
budyniu i w wielu domach przyrzadana jest na slodko. Wersje slodka uzyskuje
sie ograniczajac dodatek soli i doprawiajac do smaku suto cukrem.
Jola
Ps: ten piernik zeszloroczny mnie powalil:)))
|