Data: 2000-12-15 18:55:17
Temat: Re: moczka - jak ja robicie?
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
<i...@y...com> wrote in message
news:48b1.00000000.3a3a4cd2@newsgate.onet.pl...
> no wlasnie
> jak?
> iza
Znalazlam przepis w ksiazce Wery Sztabowej"Krupnioki i moczka-czyli gawedy o
kuchni slaskiej"
MOCZKA
W litrze wody ugotowac wywar z wloszczyzny- pasternaku, marchwi, selera,
pietruszki. Po odcedzeniu jarzyn dodac do wywaru 5 dkg rodzynek, 5 dkg
obranych ze skorek migdalow i 5 dkg pokrajanych w paski fig lub suszonych
sliwek.
Osobno 20 dkg czerstwego piernika miodowego (najlepszy jest taki co
zostal z poprzedniej Wigilii )[ale jaja- komentarz Joli:]
utrzec na tarce i zalac 2 butelkami slodowego piwa, a gdy powstanie gesta
masa, polaczyc z jarzynowym wywarem. na koncu dodac lyzke masla, odrobine
soli, cukru i sok z cytryny do smaku.
Moczke zagotowuje sie jeszcze raz i podaje goraca. ma ona konsystencje
budyniu i w wielu domach przyrzadana jest na slodko. Wersje slodka uzyskuje
sie ograniczajac dodatek soli i doprawiajac do smaku suto cukrem.
Jola
Ps: ten piernik zeszloroczny mnie powalil:)))
|