Data: 2003-06-26 14:09:30
Temat: Re: moj dzem/niskoslodki
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
BarBarella wrote:
> sklepie :). Zainteresował mnie zwłaszcza ten niskosłodzony dżem. Jak go
> robić by się nie psuł? Z jakich owoców najlepiej itd. Poproszę o dokładne
> przepisy (typu, jakie owoce wybiarać, jak je przygotować itd.).
> pozdrawiam
> barbarella
Ponizej podaje sposob, ktory uzywam do robienia dzemow z kazdych
miekkich owocow. Jabka i gruszki sie nie nadaja, ale sliwki, wisnie,
morele, brzoskwinie (do moreli i brzoskwin dodaje troche soku z cytryny,
do smaku, zeby nie byl zbyt mdly). Kiedys robilam w proporcji 1 kg cukru
na 4 kg owocow, teraz robie na 1 kg cukru na 4.5 kg owocow (jesli kupisz
5 kg owocow, to po przebraniu, wypestkowaniu czy wyszypolkowaniu
zostanie ci mniej wiecej 4.5 kg).
Niskoslodki dzem z truskawek.
Truskawki umyc i wyszypulkowac. Przelozyc do ciezkiego garnka o szerokim
dnie i przesypac warstwami cukrem w proporcji 1 kg cukru na 4.5 kg
truskawek. Przykryc i odstawic na 24 godziny. Po tym czasie na bardzo
malym gazie doprowadzic do wrzenia (moze trwac ponad godzine), i gotowac
na malutkim gazie przez 1 godzine. Zostawic na 24 godziny, gotowac 2
godziny. Na nastepny dzien 3 godziny albo az dzem "dojdzie". Zawsze na
najmniejszym gazie. Dzemu nie nalezy mieszac az dopiero pod koniec, w
czasie ostatniej godziny.
Dzem testuje sie nastepujaco: kapnac pol lyzeczki dzemu na talerzyk i
obserwowac brzegi tego dzemowego kleksa. Jesli sok izoluje sie przy
brzegu, i wyglada, jakby kleks pochodzil woda, dzem jeszcze nie jest
gotowy. Jesli calosc kleksa trzyma sie jak kapnieta, i brzegi wygladaja
tak samo, jak reszta, dzem jest gotowy. Goracy dzem przekladac do
goracych sloikow, natychmiast zakrecic i odwrocic na scierke do gory
dnem do wystygniecia.
Magdalena Bassett
|