Data: 2006-07-03 17:21:08
Temat: Re: mrożenie fasolki i bobu
Od: "Qrczak" <q...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "helen paar" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e8bhb1$ovd$1@nemesis.news.tpi.pl...
> sezon się zaczął i objadam się bobem i fasolką, a wiem, że można to jakoś
> zamrozić żeby było na dłużej, tylko nie mam pojęcia jak...
> w zeszłym roku po prostu wsadziłam trochę fasolki do zamrażalnika
> (oczywiście oczyszczonej i pokrojonej trochę) ale to co wyciągnęłam było
> po ugotowaniu po prostu nie dobre;
> czy coś należy z tym wcześniej zrobić? co i jak?
> a co zrobić z bobem?
> pomóżcie proszę - zwłaszcza że szanowny pan małżonek mi tu zamrażarkę obok
> postawił i domaga się zabezpieczenia zapasów na zimę....(zapasy dla mnie -
> zebym potem nie marudziła zimą że chce mi sie dużo fasolki :)
Bób, bo uwielbiam, robię w hurtowych ilościach tak: umyty blanszuję w
osolonej wodzie, rozkładam do wyschnięcia, potem pakuję w woreczki porcje na
raz do ugotowania. Nie ciemnieje, szybko się gotuje. W pełni zimy jest
cudownym wspomnieniem bobowego lata :-)
Qra
|