Data: 2006-07-04 19:59:57
Temat: Re: mrożenie fasolki i bobu
Od: "ikselka" <i...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
helen paar napisał(a):
> sezon się zaczął i objadam się bobem i fasolką, a wiem, że można to jakoś
> zamrozić żeby było na dłużej, tylko nie mam pojęcia jak...
Zamiast blanszowania w wodzie ( strata składników rozpuszczalnych ,
pogorszenie smaku , dużo czasu od włożenia warzyw do zagotowania ,
konieczność odsączenia nadmiaru wody ) - zrobiłam super wynalazek w
zeszłym roku : kładę fasolkę ( bób , brokuły itp. ) na durszlak
lub duże sito - np. to od sokownika , sito układam na dużym ,
wysokim garnku o dopasowanej wielkości - lub po prostu garnku od
sokownika , aby szczelnie przylegało do brzegów , przykrywam
pokrywką szczelnie . Na dno garnka wcześniej nalewam 1-2 szkl. wody -
tyle , aby nie siegała po zagotowaniu do warzyw . Doprowadzam pod
przykryciem do zawrzenia - 2 min parowania - po czym wyłączam gaz .
Warzywa wysypuję na dużą miskę lub tacę , aby szybko ostygły .
Zupełnie zimne wkładam do woreczków i do zamrażarki :-)
Blanszowanie ma na celu tylko zdeaktywowanie enzymów w komórkach
roślinnych , które to enzymy powodują ich psucie się . Należy je
wykonac b. szybko i krótko - to samo dzieje sie w gorącej parze , a
unikamy rzeczy podanych na wstępie :-) Wystarczy zatem zagotować
wodę i pozwolić parze działać dosłownie chwilę .
|