Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia mrożenie fasolki i bobu Re: mrożenie fasolki i bobu

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: mrożenie fasolki i bobu

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!p
ostnews.google.com!p79g2000cwp.googlegroups.com!not-for-mail
From: "ikselka" <i...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: mrożenie fasolki i bobu
Date: 4 Jul 2006 12:59:57 -0700
Organization: http://groups.google.com
Lines: 23
Message-ID: <1...@p...googlegroups.com>
References: <e8bhb1$ovd$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 83.28.196.24
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1152043202 28026 127.0.0.1 (4 Jul 2006 20:00:02 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Tue, 4 Jul 2006 20:00:02 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <e8bhb1$ovd$1@nemesis.news.tpi.pl>
User-Agent: G2/0.2
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1;
SV1),gzip(gfe),gzip(gfe)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: p79g2000cwp.googlegroups.com; posting-host=83.28.196.24;
posting-account=IAthnwwAAACAxZdSAVcq9VpTtMLdxd0K
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:272362
Ukryj nagłówki


helen paar napisał(a):
> sezon się zaczął i objadam się bobem i fasolką, a wiem, że można to jakoś
> zamrozić żeby było na dłużej, tylko nie mam pojęcia jak...
Zamiast blanszowania w wodzie ( strata składników rozpuszczalnych ,
pogorszenie smaku , dużo czasu od włożenia warzyw do zagotowania ,
konieczność odsączenia nadmiaru wody ) - zrobiłam super wynalazek w
zeszłym roku : kładę fasolkę ( bób , brokuły itp. ) na durszlak
lub duże sito - np. to od sokownika , sito układam na dużym ,
wysokim garnku o dopasowanej wielkości - lub po prostu garnku od
sokownika , aby szczelnie przylegało do brzegów , przykrywam
pokrywką szczelnie . Na dno garnka wcześniej nalewam 1-2 szkl. wody -
tyle , aby nie siegała po zagotowaniu do warzyw . Doprowadzam pod
przykryciem do zawrzenia - 2 min parowania - po czym wyłączam gaz .
Warzywa wysypuję na dużą miskę lub tacę , aby szybko ostygły .
Zupełnie zimne wkładam do woreczków i do zamrażarki :-)
Blanszowanie ma na celu tylko zdeaktywowanie enzymów w komórkach
roślinnych , które to enzymy powodują ich psucie się . Należy je
wykonac b. szybko i krótko - to samo dzieje sie w gorącej parze , a
unikamy rzeczy podanych na wstępie :-) Wystarczy zatem zagotować
wodę i pozwolić parze działać dosłownie chwilę .

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
06.07 w...@n...pl
06.07 czeremcha
06.07 Qrczak
06.07 Panslavista
06.07 Waldemar
06.07 helen paar
07.07 Qrczak
07.07 ikselka
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?