Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!p
ostnews.google.com!p79g2000cwp.googlegroups.com!not-for-mail
From: "ikselka" <i...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: mrożenie fasolki i bobu
Date: 4 Jul 2006 12:59:57 -0700
Organization: http://groups.google.com
Lines: 23
Message-ID: <1...@p...googlegroups.com>
References: <e8bhb1$ovd$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 83.28.196.24
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1152043202 28026 127.0.0.1 (4 Jul 2006 20:00:02 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Tue, 4 Jul 2006 20:00:02 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <e8bhb1$ovd$1@nemesis.news.tpi.pl>
User-Agent: G2/0.2
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1;
SV1),gzip(gfe),gzip(gfe)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: p79g2000cwp.googlegroups.com; posting-host=83.28.196.24;
posting-account=IAthnwwAAACAxZdSAVcq9VpTtMLdxd0K
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:272362
Ukryj nagłówki
helen paar napisał(a):
> sezon się zaczął i objadam się bobem i fasolką, a wiem, że można to jakoś
> zamrozić żeby było na dłużej, tylko nie mam pojęcia jak...
Zamiast blanszowania w wodzie ( strata składników rozpuszczalnych ,
pogorszenie smaku , dużo czasu od włożenia warzyw do zagotowania ,
konieczność odsączenia nadmiaru wody ) - zrobiłam super wynalazek w
zeszłym roku : kładę fasolkę ( bób , brokuły itp. ) na durszlak
lub duże sito - np. to od sokownika , sito układam na dużym ,
wysokim garnku o dopasowanej wielkości - lub po prostu garnku od
sokownika , aby szczelnie przylegało do brzegów , przykrywam
pokrywką szczelnie . Na dno garnka wcześniej nalewam 1-2 szkl. wody -
tyle , aby nie siegała po zagotowaniu do warzyw . Doprowadzam pod
przykryciem do zawrzenia - 2 min parowania - po czym wyłączam gaz .
Warzywa wysypuję na dużą miskę lub tacę , aby szybko ostygły .
Zupełnie zimne wkładam do woreczków i do zamrażarki :-)
Blanszowanie ma na celu tylko zdeaktywowanie enzymów w komórkach
roślinnych , które to enzymy powodują ich psucie się . Należy je
wykonac b. szybko i krótko - to samo dzieje sie w gorącej parze , a
unikamy rzeczy podanych na wstępie :-) Wystarczy zatem zagotować
wodę i pozwolić parze działać dosłownie chwilę .
|