Data: 2006-04-24 20:39:23
Temat: Re: mrozone czerwone i czarne porzeczki
Od: "Tusiek" <b...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Ciasto (duża tortownica):
//cut
Ciasto zrobię napewno na długi weekend. :) Żeby coś smacznego było na wolne dni.
> Surowa galaretka: przecierasz przez sito lub przepuszczasz przez
> maszynkę porzeczki (kolor dowolny lub mieszane), dodajesz na 1 kg
> przecieru 1, 30 kg cukru, ucierasz tak długo, aż cukier się całkiem
> rozpuści. Szybko zaczyna gęstnieć.
Mam pytanie co do ucierania: czym to robić? W misce takim pałąkiem zakończonym
pałką czy może mikserem (jeśli tak to czy takie śmigiełka wystarczą)? Nie
bardzo mogę sobie to wykoncypować...
> Kisiel porzeczkowy: miażdżysz połowę porzeczek na to przeznaczonych,
> zagotowujesz na moment i przecierasz. Dodajesz cukier, mąkę ziemniaczaną
> rozmieszaną w małej ilości zimnej wody, gotujesz kisiel, jak z torebki :)
> Do gotowego dodajesz resztę porzeczek - w całości i surowych. Gotowe.
A kisiel będzie jutro :) To wiem jak zrobić :)
Tusiek zacierający ręce na jutrzejszy deser. :D
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|