Data: 2001-10-31 09:46:59
Temat: Re: mus jablkowy do szarlotki-prosba
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <n...@m...ch> napisał w wiadomości
news:6e3a.00000802.3bdfc634@newsgate.onet.pl...
> Kochani,
> ktos tu kiedys mowil o musie jablkowym i jego zastosowaniu do ciasta
> jablkowego. Jablka mam i chcialabym je na taki mus przerobic, ale nie wiem
jak.
To proste - jabłka obrać, pokroić, rozgotować, ale nie dolewać wody albo
tylko odrobinkę, póki nie puszczą soku, dosłodzić do smaku, przełozyć do
słoików litrowych(taka porcja starcza na dużą blachę ciasta), słoje
zapasteryzować ok. 20-30 min.(znam takich, co nie pasteryzują, ale ja wolę,
tak dla spokoju sumienia ;-)
Moja teściowa robiąc szarlotkę na ciasto wykłada słój jabłek i jeszcze
kładzie pokrojone w ósemki jakieś kwaśne jabłka, np. renetę.
Taki mus jest super do naleśników.
pozdrawiam
Basia
|