Data: 2010-03-30 19:16:20
Temat: Re: na temat chrzanu
Od: Krzysztof Tabaczyński <k...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Piotrek" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:hospm1$ep7$1@news.onet.pl...
> Jak robicie chrzan na święta, ( oczywiście tarty samodzielnie)
>
> czy należy utarty chrzan sparzyć gorącą wodą bo słyszałem, że niektórzy
> nie sparzają, za to dodają więcej soku z cytrynu lub ocet jabłkowy
>
> Napiszcie swoje sugestie
Ja moczę chrzan przez 24 godziny, obieram i trę w sokowirówce.
Wkładam do słoika, dolewam te kilka kropli soku chrzanowego,
trochę ubijam i zalewam octem spirytusowym 10% do wysokości
utartego chrzanu. Do 1 litrowego słoika wsypuję 5 dużych,
czubatych łyżek cukru, mieszam i odstawiam do lodówki na
24 godziny. Po 24 godzinach dosypuję kolejne 5 dużych,
czubatych łyżek cukru, mieszam i odstawiam do lodówki.
...na drugi dzień prawie już chrzanu nie ma... :-)
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
|