Data: 2002-01-23 11:48:22
Temat: Re: naczynie żaroodporne
Od: "zuzanna" <z...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Adam Jarosz" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
news:01a301c1a3f3$8f524b00$6acc9e9d@frk.pl...
> > Oczywiście przy nadarzajacej sie okazji wypróbowałam naczynko i ......
> pękło
> > jak nic.
>
> Korzystam czesto z naczyn zaroodpornych ale nigdy nie stawialem ich na
> gazie. Wlasnie z obawy przed peknieciem. Palnik gazowy powoduje lokalne
> ogrzanie naczynia i w zwiazku z rozszerzalnoscia cieplna - nierownomierny
> rozklad naprezen wewnetrznych. Szklo jakie by nie bylo jest kruche i peka.
> Efekt powieksza fakt, ze szklo nie ma zbyt dobrego przewodnictwa cieplnego
> (w porownaniu z metalem na przyklad).
>
> Tak wiec naczynia zaroodporne sluza u mnie do przygotowywania potraw w
> piekarniku i sprawuja sie rewelacyjnie.
>
>
> W instrukcji pisalo ze mozna uzywac naczynko na gazie, widocznie
jednak.....chyba nie
|