Data: 2000-08-17 12:32:14
Temat: Re: nalesnikowe know-how
Od: "Agnieszka" <A...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Katarzyna Kulpa <k...@k...net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:s...@o...slodki.domek...
> bardzo prosze o zaprezentowanie przepisu na nalesniki dla opornych :)
>
> zawsze cos wychodzilo mi nie tak... a to ciasto za rzadkie, a to za geste,
a
> to za cienkie, a to za grube :( a nabralam niesamowitej ochoty na zwykle
> nalesniki z dzemem, popijane herbata...
>
> kasica oporna
> p.s. do bywalcow hihota: zapasy w szafie mi sie skonczyly :)
> --
Proszę bardzo, dałam ten przepis moim dzieciom, gdy pierwszy raz
samodzielnie wyjeżdżały na wakacje i podobno się sprawdził:
Należy przyjąć, że z jednego jaja wychodzi 4-5 naleśników (zależy jaką masz
patelkę).
Na jedno jajo bierzemy 4 czubate łyżki mąki, szczyptę soli, pół łyżeczki
oleju oraz wodę pół na pół z mlekiem w ilości takiej, aby ciasto miało
gęstość śmietany (tzn., łatwo się rozlewało). Wszystko razem miksujemy i
można smażyć - na dobrze rozgrzanej patelce posmarowanej niewielką ilością
tłuszczu. Pozdrawiam - A.
|