Data: 2005-07-24 12:48:16
Temat: Re: nalewka z czerwonych porzeczek - jeszcze jedna watpliwosc
Od: JerzyN <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pawel napisał(a):
> Zalalem juz porzeczki spirytusem i maceracja trwa. Ale w przepisie z ktorego
> korzystam (pl.rec.kuchnia !) nie bylo wzmianki o tym czy owoce maja byc cale
> czy nalezy je przed zalaniem rozgniesc.
>
> Pytam bo znalazlem przepis gdzie czarna porzeczka powinna byc troche
> rozdrobniona przed zalaniem.
>
> Czy spirytus "zrobi swoje" w przypadku calych porzeczek?
>
> A jezeli lepiej je rozgniesc to czy moge otworzyc gasior i troche pomeczyc
> te porzeczki? Tak mysle ze nie powinnno zaszkodzic, w koncu nie ma
> fermentacji...
Lekkie zgniecenie bez uszkadzania pestek jest wskazane. Mam nadzieję, że
obrałeś je z szypułek i nie myłeś ich wodą?
pozdr. Jerzy
|