Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: <b...@n...topnet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: nowa strona o kuchni
Date: Thu, 4 Jan 2001 18:10:39 +0100
Organization: b...@n...topnet.pl
Lines: 44
Message-ID: <932anv$qed$1@news.tpi.pl>
References: <92tgkj$qni$1@sunsite.icm.edu.pl> <92thnr$pe4$1@news.tpi.pl>
<3...@n...vogel.pl> <931ejn$4nu$1@news.tpi.pl>
<931uiu$nr8$1@news.tpi.pl> <9327k2$jjm$1@news.tpi.pl>
Reply-To: <b...@n...topnet.pl>
NNTP-Posting-Host: pw213.warszawa.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 978628159 27085 213.76.202.213 (4 Jan 2001 17:09:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 4 Jan 2001 17:09:19 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-I-Am-Sorry: For my broken newsreader.
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-Subject: Odp: nowa strona o kuchni
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:39950
Ukryj nagłówki
>
Myślę że pora (uciąć) dyskusję w temacie... Pamiętaj proszę
Joanno, że wszystkie informacje podawane i przytaczane na
łamach przeróżnych grup newsowych zgodnie zresztą z
obowiązującym prawem mogą być podciągniete pod publiczną
dyskusję i mogą być przytaczane (cytowane, wstawiane,
okrajane) na wszystkie mozliwe sposoby w sieci juz takze w
wersji html. Ich "prawo autorskie" (newsow) jest bardzo
wątpliwe bo jako sam "news" jego prawna klasyfikacja jest
jedyna tzn. krótka informacja prasowa a pod nią każdy
prawnik w razie konfliktu podciagnie news.
Reasumujac z punktu prawnego i samej interpretacji prawa:
każda osoba prowadząca dowolną witryne (w tym przypadku
kulinarną) może śmiało i bez obaw zamieszczać informacje z
newsów pojawiających się w grupie, zachwując jednak pewne
reguły typu: źródło publikacji, miejsce, czas oraz
informacje czy dokonano skrótów czy tez informacja jest w
niezmienionej wersji.
I niestety... nie musisz byc pytana Joanno o Twoją zgode na
takie przedrukowywanie przepisow z grupy. Jezeli jednak
czasem przyjdzie Ci chęć opracowania czegos pozytecznego i
pracochłonnego co niejako w rozpędzie zamieścisz w grupie
news nie zapomnij dopisać w sposob wyrazny i jednoznaczny
ze "wszelkie prawa zastrzezono - powyzszy przepis jest
chroniony prawem autorskim". Przy takim zapisie mozesz
byc pewna Joanno, ze nikt nie odwazy sie "zassać" jego
treść we własną witrynę.
Podtrzymuję moje poprzednie pozytywne stwierdzenie że
wszystkie "makaronowe" (*) przepisy witryna
http://puszkkka.spinacz.pl/ przedrukowała po uzyskaniu
naszej autoryzacji.
---
Powyższy tekst jest chroniony prawem autorskim
---
--
Pozdrawiam - Ryszard Balawajder
www.makaron.pl - www.makaron.ws - www.makaron.it
[Serwis Makaron - jedyny polski serwis... makaronowy]
(*) "makaronowe" - czyli przepisy ze źródła Serwisu Makaron
|