Data: 2017-05-01 09:29:02
Temat: Re: noze kuchenne
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Qrczak <q...@q...pl> wrote:
> Dnia 2017-04-30 13:50, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>> Animka<a...@t...wp.pl> wrote:
>>> W dniu 2017-04-30 o 11:00, Ikselka pisze:
>>>> Animka<a...@t...wp.pl> wrote:
>>>>> W dniu 2017-04-29 o 11:04, FEniks pisze:
>>>>>> W dniu 29.04.2017 o 08:32, Ikselka pisze:
>>>>>>> FEniks<x...@p...fm> wrote:
>>>>>>>> W dniu 28.04.2017 o 23:12, Ikselka pisze:
>>>>>>>>> Dobre, póki nie trafią do zmywarki.
>>>>>>>> A ja nie myję noży w zmywarce. Tylko stołowe.
>>>>>>> A ja stołowe niekoniecznie - nie brzydzę się użyć niewyparzonych
>>>>>>> sztućców,
>>>>>>> których użył mąż, choćby nawet wcale nieumytych.
>>>>>>
>>>>>> Możecie nawet z jednej michy, nic mi do tego.
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>> Za to po surowym mięsie - wyparzanie lub zmywarka bezwarunkowo. No
>>>>>>> przecież
>>>>>>> to podstawy higieny!
>>>>>>
>>>>>> Kupować zmywarkę tylko do kuchennych noży to ekstrawagancja, przyznaję.
>>>>>
>>>>> Może Ikselka nie ma gorącej bieżącej wody, albo ma termę na prąd, więc
>>>>> jak już zmywa to wszystko za jednym zamachem wkłada do zmywarki.
>>>>>
>>>>>
>>>>
>>>> GORĄCEJ (60-80 stopni) wody mam do dyspozycji w każdej chwili jakieś 1000
>>>> litrów. Zmywarkę mam też podłączona do gorącej i od zawsze myje ona
>>>> naczynia tylko i wyłącznie w programie z najwyższą temperaturą - ponieważ
>>>> często są tam wkładane noże i deski oraz naczynia po obróbce mięsa.
>>>
>>> Ja myję ręcznie, wszystko po kolei i od razu każdą rzecz po umyciu
>>> płuczę. Nie kotłują mi się różne naczynia w jednej wodzie.
>>>
>>>
>>
>> A co robisz ze zlewem po umyciu np. kurczaka a przed umyciem niekotłujących
>> się talerzy i sztućców?
>> LOL
>
> Wyparzoną gąbką?
>
Nie ma obowiązku. Można wyparzonym dziobem.
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
|