Data: 2017-05-01 15:58:12
Temat: Re: noze kuchenne
Od: Wiesiaczek <W...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 29.04.2017 o 13:31, Akarm pisze:
> W dniu 2017-04-29 o 12:29, Wiesiaczek pisze:
>
>> Ząbkowany do krojenia chleba?!
>> To już lepiej siekierkę marki Fiskard:)
>
> Nie ma to, jak doradzanie na podstawie swoich wyobrażeń. :D
> Najpierw spróbuj, później się wypowiadaj.
> Kupując nóż do chleba (dodawany w pakiecie z nożem szefa) nie sądziłem,
> że jest taki świetny. A to dlatego, że wcześniej do krojenia chleba
> używałem noży (ząbkowanych, przeznaczonych właśnie do pieczywa) marki
> Gerlach, później Zepter i uważałem je za chyba nawet gorsze, niż takie
> ogólnego przeznaczenia.
> A ząbkowany Victorinox do chleba to rewelacja, to niebo a ziemia w
> porównaniu z innymi.
To o czym piszesz nadaje się do krojenia nowoczesnych, dmuchanych bułek.
Tych z dodatkiem ekstraktu z ludzkich (chińskich) włosów dla poprawienia
faktury skórki. Faktycznie, takiej bułki bez ząbkowanego noża nie pokroisz:)
Do prawdziwego chleba używa się noży bez ząbków, za to dobrze
wyostrzonych. Takich używano w piekarni, gdzie od kilkudziesięciu lat
kupowałem prawdziwy chleb. Niestety, kilka lat temu piekarnia ta została
zamknięta, bo pieczywo wypiekane w sklepie (te z mrożonek) było tańsze.
--
Wiesiaczek (dziś z podkarpackiej wsi)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
|