Data: 2017-05-01 19:10:57
Temat: Re: noze kuchenne
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .04.2017 o 23:10 Pszemol <P...@p...com> pisze:
> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>> W dniu .04.2017 o 12:29 Wiesiaczek <W...@v...pl> pisze:
>>
>>
>>> Ząbkowany do krojenia chleba?!
>>> To już lepiej siekierkę marki Fiskard:)
>>
>> :)
>>
>> Zgadnij, dlaczego użytkownicy (nie mylić z posiadaczami) noży, do
>> krojenia
>> chleba używają właśnie noża ząbkowanego? A producenci takie noże im
>> dostarczają?
>>
>> Moim zdaniem jest niewiele produktów, które równie szybko tępią noże,
>> jak
>> właśnie chleb.
>> Tylko nie podawajcie tu przykładu np. kości, bo te raczej traktuje się
>> tasakiem lub nożycami, albo używa się specjalnego noża, który w waszej
>> kuchni już uległ degradacji i nadaje się tylko do zniszczenia.
>> Chleb jest praktycznie podstawą w polskiej kuchni, kroi się go często,
>> nigdy nie użyłbym np. wymuskanego i wyostrzonego noża szefa kuchni do
>> jego
>> krojenia.
>>
>
> Poza tym taki nóż jedzie po chlebie jak piła, nie deformując kromki
> świeżoupieczonego chleba.
>
> Taki już wczorajszy/przedwczorajszy chleb da się skutecznie kroić ostrym
> nożem gładkim.
Wiesiaczek prawdopodobnie obawia się kruszenia przez nóż do chleba.
Musiałby spróbować takiego noża, zapomniałby o innych.
Wcale nie kruszy tak bardzo!
Nóż bez ząbków może się ślizgać po skórce (zwłaszcza chleby inne, niż
razowe i żytnie, o połyskliwej chrupiącej skórce). A to już prosta droga
do skaleczeń.
--
Trefniś
|