Data: 2017-05-01 19:43:40
Temat: Re: noze kuchenne
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .04.2017 o 21:57 stefan <s...@w...pl> pisze:
> W dniu 2017-04-30 o 16:18, Pszemol pisze:
(...)
>> Ja się przyznam, że mam tanią ostrzałkę z dwoma kółkami po których się
>> nóż
>> przesuwa parę razy, ale wyniki raczej takie sobie... gazety trzymanej
>> pionowo w powietrzu nie potnę na makaron ;-)
>>
> A takie coś nie wystarczy
> https://www.helios-szklo.pl/dodatki/przybory-i-narze
dzia-kuchenne/westmark/kamien-szlifierski-do-ostrzen
ia-nozy-(1015).html
> albo jakaś dobra osełka do kos?
> Można sobie poradzić niskobudżetowo - arkusz papieru ściernego do metalu
> na mokro 800 przyklejony np. butaprenem do drewnianego klocka itp.
> pozdr
Każdy wynalazek będzie lepszy od ostrzałki z kółeczkami :)
To, że taka słabo ostrzy to jeszcze nic. Te ostrzałki łatwo zwyczajnie
psują ostrze noża.
Bardzo trudno zapewnić idealnie taki sam docisk ostrza na całej długości w
trakcie ostrzenia.
W efekcie nóż w części ostrza środkowej, albo blisko brody (rękojeści),
jest wklęsły, bo tam najłatwiej "zebrać" stal.
A jeśli jeszcze ktoś pomyśli "szybciej i lepiej naostrzę mocniej
naciskając", to już właściwie pozbył się noża :)
--
Trefniś
|