Data: 2017-05-01 17:26:54
Temat: Re: noze kuchenne
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wiesiaczek <W...@v...pl> wrote:
> W dniu 29.04.2017 o 13:31, Akarm pisze:
>> W dniu 2017-04-29 o 12:29, Wiesiaczek pisze:
>>
>>> Ząbkowany do krojenia chleba?!
>>> To już lepiej siekierkę marki Fiskard:)
>>
>> Nie ma to, jak doradzanie na podstawie swoich wyobrażeń. :D
>> Najpierw spróbuj, później się wypowiadaj.
>> Kupując nóż do chleba (dodawany w pakiecie z nożem szefa) nie sądziłem,
>> że jest taki świetny. A to dlatego, że wcześniej do krojenia chleba
>> używałem noży (ząbkowanych, przeznaczonych właśnie do pieczywa) marki
>> Gerlach, później Zepter i uważałem je za chyba nawet gorsze, niż takie
>> ogólnego przeznaczenia.
>> A ząbkowany Victorinox do chleba to rewelacja, to niebo a ziemia w
>> porównaniu z innymi.
>
> To o czym piszesz nadaje się do krojenia nowoczesnych, dmuchanych bułek.
> Tych z dodatkiem ekstraktu z ludzkich (chińskich) włosów dla poprawienia
> faktury skórki. Faktycznie, takiej bułki bez ząbkowanego noża nie pokroisz:)
>
> Do prawdziwego chleba używa się noży bez ząbków, za to dobrze
> wyostrzonych. Takich używano w piekarni, gdzie od kilkudziesięciu lat
> kupowałem prawdziwy chleb. Niestety, kilka lat temu piekarnia ta została
> zamknięta, bo pieczywo wypiekane w sklepie (te z mrożonek) było tańsze.
>
>
Mrożonki zresztą też z Chin.
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
|