Data: 2017-05-01 10:58:20
Temat: Re: noze kuchenne
Od: stefan <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2017-05-01 o 09:21, Ikselka pisze:
> stefan <s...@w...pl> wrote:
>> W dniu 2017-04-30 o 14:32, Ikaelka pisze:
>>> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>>>
>>>> gorąca woda nie szkodzi jabłkom?
>>>> Zobaczę jakie będa jak umyję płynem do
>>>> mycia naczń i wypłuczę gorącą, później zimną wodą. Jabłka, gruszki, a
>>>> nawet paprykę obieram itd.
>>>>
>>>>
>>>
>>> Nie, nie szkodzi - nawet dzisiejszym twardym jak kapusciane głąby
>>> winogronom. Myję tak też zieleninę i rzodkiewki. Trzeba tylko myć szybko
>>> lecz dokładnie - i natychmiast przełożyć do miski z zimną wodą, płucząc
>>> dokładnie i zmieniając tę wodę 3-4 razy. Na koniec w świeżej porcji zimnej
>>> wody pozostawić jeszcze na 15 minut (dla rozpuszczenia ewentualnych resztek
>>> środka myjącego - zwłaszcza kiedy użyto płynu do naczyń).
>>> Tylko ten sposób ma sens jeśli mycie owoców ma być rzeczywiście myciem i
>>> zabezpieczać przed żółtaczką i E.coli z brudnych rąk osób, które w
>>> hipermarkecie wymacały przed nami te owoce.
>>> Sposób polecony przez mikrobiologów.
>>>
>>> 70 procent ludzi wcale nie myje rąk (lub "myje" je tylko mocząc w wodzie)
>>> po skorzystaniu z WC. To mi wystarczy, abym opisane wyżej postępowanie
>>> uznała za zasadne.
>>>
>> Szanowne Panie zapomniały wspomnieć o jednym z najskuteczniejszych a
>> jednocześnie najprzyjemniejszych w skutkach sposobach zabezpieczania się
>> przed bakteriami i i innymi drobnymi ustrojami.
>> Już w starożytności... no nie trochę później wymyślono SPIRYTUS.
>> Zwykle używa się go do dezynfekcji
>> truskawek ale cóż stoi na
>> przeszkodzie używać go do innych owoców i warzyw szczególnie tych
>> spożywanych na surowo. Zaś o zastosowaniu spirytusu po dekantacji
>> zanieczyszczeń opowiedzą Paniom mężowie, sąsiedzi, hydraulicy,
>> listonosze itp.
>> Od czasu gdy przy robocie sałatki owocowej moczenie rodzynek w
>> spirytusie rafinacji lubelskiej (żadne Royale czy czeskie podróby -
>> można dostać sraczki albo zatwardzenia, czego skutkiem może być
>> oślepienie) rozszerzyłem o moczenie WSZYSTKICH owoców - spore miedniczka
>> sałatki znika na pierwszym posiedzeniu (poposiłkowym)
>
> Nie prościej już namoczyć te owoce w spirytusie PO ich zjedzeniu?
> :-D
>
Widzisz i właśnie do tego potrzebny jest spirytus PO moczeniu :) :)
jak pisał Pan Jan z Czarnolipia
"Bo o tym wie każdy kiep
że spirytus jest potrzebny
Potem, w trakcie i przed"
pozdr
Stefan
|