Data: 2017-05-06 13:53:59
Temat: Re: noze kuchenne
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .05.2017 o 06:45 cef <c...@i...pl> pisze:
> W dniu 2017-05-06 o 03:48, Pszemol pisze:
>
>
>> Z tego co tam czytam wychodzi mi, że np. noże Gerlacha o
>> polsko-brzmiącej nazwie "Deco Wood" które mi się podobają wyglądem :-)
>> robione są ze stali X50CrMoV15 która ma na zknives.com raczej przeciętną
>> opinię... Nazwają tą stal "German Steel" :-) Ta sama co noże jakie
>> rekomenduje Stefan (Gude Alpha z rączką z drzewa beczkowego).
>
> O cechach uzytkowych noża, to materiał decyduje w ok 50%
> Reszta to kwestia obróbki cieplnej.
Obróbka cieplna owszem, ale trzeba mieć na uwadze cały proces obróbki
stali.
Bo są np. noże walcowane, kute, kute wielowarstwowe, pomińmy inne
wynalazki i noże ceramiczne.
XL-zacietrzewionym wrogom noży ząbkowanych do pieczywa polecam szczególnie
ten:
https://www.smakprostoty.pl/shippu-black-63-warstwow
y-damascenski-japonski-noz-do-pieczywa-24-cm
Ząbkowany oczywiście, czyli dla tych, co prawdziwego chleba nie widzieli.
Ze stali damasceńskiej 63-warstwowej :)
> A na podobnych forach o popularności noża/stali decyduje to, co każdy z
> osobna
> ceni czy potrzebuje: czy ostry, czy trwały, czy rdzewieje,
> czy prosta obróbka cieplna, czy materiał dostępny itp
Rozpatrując tylko twardość stali, niektórzy chcą mieć nóż ostry przez
długi czas, inni wolą nóż poddający się łatwemu ostrzeniu.
Noże wielowarstwowe łączą warstwy stali o różnych cechach, w poszukiwaniu
kolejnego ideału :)
A jeśli zaczniemy jeszcze rozpatrywać szczegóły budowy noża, to już można
doprowadzić do wojny.
Jak choćby tradycyjnej, między zwolennikami otwartej i zamkniętej brody :)
--
Trefniś
|