Data: 2017-05-06 13:14:40
Temat: Re: noze kuchenne
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .05.2017 o 03:59 Pszemol <P...@p...com> pisze:
> "Trefniś" <t...@m...com> wrote in message
> news:op.yzrid0demtaby1@tncap.wroclaw.vectranet.pl...
>> Nie wiem, czy jeszcze szukasz tych noży, ale ta wiedza i tak może komuś
>> się przydać.
>> Podrzucam, bo dzielnie przełknąłeś moje impertynencje (IMHO lekko
>> uzasadnione, ale do tego nie wracajmy!). A to dobrze rokuje na
>> przyszłość :)
>
> Czy to miała być jakaś jakaś niezbyt udana forma "przemyślałem co
> pisałem wcześniej i przepraszam za swoje zachowanie"??
Wręcz przeciwnie - "jeśli nadal masz ochotę na impertynencje, zamilcz".
To ciągle obowiązuje, każdy dostaje tyle szacunku, ile go ma dla innych.
>> Firma Gerlach jest polska i ma ponad 250 letnią historię:
>> http://gerlach.pl/page/o-marce
>
> Ciekawe czy nie będzie jak z marką Grunding...
:O
Pewnie chodzi o Grundig? Jaką tu można zobaczyć analogię do Gerlach?
Że nazwa zaczyna się od G?
>
>> Podstawowym nożem w kuchni jest tzw. nóż szefa kuchni, tu masz dość tani
>> ale całkiem przyzwoity z wyglądu:
>>
>> https://ostry-sklep.pl/gerlach-991-deco-wood-noz-sze
fa-kuchni-8-18039
>>
>> 76,50 PLN + koszta wysyłki to nie jest wysoka cena.
>
> Cena niska. I nóż mi się bardzo podoba z wyglądu.
>> IMHO lepiej osobiście skomponować sobie zestaw (choćby na raty).
>> Zwłaszcza, że takie zestawy są stosunkowo drogie (tu 334,13 PLN). Ale tu
>> przynajmniej jeden z ważniejszych noży jest chyba całkiem porządny.
>
> Czy reszta jest nieporządna? Czym byś zastąpił mały obierak, na przykład?
Wyraźnie pisałem - TEN zestaw składa się z porządnych noży, ale INNE
zestawy, innych producentów, można posądzać o wykorzystanie efektu
sprzedaży wiązanej. Tego efektu Ci nie będę tłumaczył, bo znów coś
popszemolisz.
>
>> Poza tym bloki drewniane sprzyjają hodowli drobnoustrojów,
>> IMHO lepiej nie trzymać noży w wylęgarni bakterii :)
>
> Żartujesz, tak? :-) Ileż bakterii przeżyje na gładkiej, suchej
> powierzchni
> stali z domieszką silnie trującego chromu, molibdenu czy wanadu? :-))
> Pewnie tyle co ... kot na łapach przyniesie...
Znów zaczynasz "pszemolenie". Niestety, tracisz mój czas.
Przeżyje siedemnaście bakterii.
Ale to najmniejszy z problemów - zabije Cię silnie trujący chrom, wanad,
czy molibden!!!
(...)
> Myślę, że zmywarka może niekorzystnie wpłynąć na kolor i błysk
> wykończenia drewnianej rękojeści... stali raczej nie stępi: za niska
> temp.
Wszystko jest kwestią "umowy"!
Wiem, że niektórzy noży nigdy nie ostrzą i zawsze mają ostre :)
Główny technolog Gerlach S.A. tłumaczy Ci, dlaczego nie należy myć noży w
zmywarce:
http://www.krainaobrusow.pl/porady/dlaczego-nie-nale
zy-myc-nozy-kuchennych-w-zmywarce.html
Ale co on tam wie, Polacy nawet noży nie potrafią przecież wyprodukować,
to lepiej kupić inne, które w zmywarce myć można :)
>
> Ale ja jeszcze nie zgłupiałem aby noże prać w zmywarce... :-)
Spokojnie, to i tak lepiej niż Ikselka. Ona to dopiero ma głównego
technologa Gerlacha za idiotę i brudasa!
Przynajmniej noże będą Twojej mamie dłużej służyły.
--
Trefniś
|