Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ocet jablkowy
Date: Thu, 15 Jun 2006 18:21:08 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 66
Message-ID: <e6s1ef$fgp$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <1...@h...googlegroups.com>
<4...@u...de>
<1...@u...googlegroups.com>
<4...@u...de>
NNTP-Posting-Host: abcd20.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1150388495 15897 83.6.219.20 (15 Jun 2006 16:21:35 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 15 Jun 2006 16:21:35 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Antivirus: avast! (VPS 0624-2, 2006-06-15), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:270929
Ukryj nagłówki
"Waldemar Krzok" <w...@c...de> wrote in message
news:4fd7goF1itck9U1@uni-berlin.de...
> aga schrieb:
>> Waldemar Krzok napisał(a):
>>
>>> i wcale nie chce pracować ;-(
>>
>>> Waldek z pracy
>>
>> To sie nazywa budowanie kapitalizmu. Nie tak jak w Polszy. Swieta,
>> swieta i po swietach.
>
> kapitalizm budują tylko protestanci. W katolickich landach (plus saksonia
> i turyngia) tyż świętują. Ale za to w landach gdzie jest więcej świąt jest
> wyższy PNB ;-)
>
>> szczury.Bo na jednego Warszawiaka przypadaja 3 zaprzyjaznione szczury.
>> Mowie zaprzyjaznione, bo oczyma wyobrazni widze te statystycznie
>> przynalezne mi
>> gryzonie.
>
> tylko 3? Myślałem, że więcej. U nas za to więcej myszy i królików, a i
> dzików od groma.
>
>> Ciekawa jestem, czy integracja polakow z innymi nacjami przebiega
>> rowniez na polu kulinarnym.
>> Czy nasza tradycyjna kuchnia jest w stanie zrobic furore i konkurowac
>> z kuchnia
>> wietnamska, czy turecka..
> niestety nie. Ale raczej to wina polskiej kuchni, która jakoś się do
> fastfudów nie zaadaptowała. Tureckie budy tu na każdym kroku,
> wietnamczyków też dużo, ale nie widziałem nic z polskimi rzeczami. A
> szkoda. Może ktoś by tu założył coś w stylu dawnego baru mlecznego, tylko
> w innym wykonaniu? By był bigos, pierogi i podobne? Ino nikt się nie
> kwapi. Albo takie "pierogarnie" jak choćby w Opolu koło dworca.
>
>> Przypomnialam sobie o occie jablkowym dzieki taksowkarzowi, ktory
>> szukal
>> w sklepach octu jablkowego, bo dobry na nerki.
>> A ten co kupilam byl produkcji niemieckiej z certyfikatem ekologicznym.
>>
>> Pozdrowienia dla ciebie i rodzinki - aga
>> Choc mam nery w porzadku to postanowilam go w ten sposob wykorzystac.
>> Ciekawa jestem czy zmieszany z balsamico i miodem, bylby dobry do
>> salatek.
> jest dobry. Balsamico bym już nie dawał. Sam jabłkowy wystarczy w
> zupełności.
> Aha, jak o octach: świetna rzecz to rucola z octem malinowym i na to
> smażone piersi drobiowe. Kiedyś chciałem to koniecznie zrobić a ocet
> malinowy mi "wyszedł". Miałem tylko balsamico i jabłkowy. Ale w szafce
> pałętała się jeszcze galaretka malinowa. No i zrobiłem sos z octu
> jabłkowego i galaretki. Świetne było!
>
> Idę do domu, muszę naprawić rower (5 raz w tym miesiącu syn złapał gumę,
> @#$@#$ nać pietruszki!)
>
> Waldek
Witam!
Ila ma lat? Bo ja naprawialem (nie tylko wymieniałem) gumy nie chodząc
jeszcze do szkoły, dzaidek był moim cierpliwym nauczycielem, umiał
motywować...
|