Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ocet z winogron Re: ocet z winogron

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: ocet z winogron

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news2.icm.edu.pl
!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ocet z winogron
Date: Tue, 04 Nov 2003 21:11:14 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 41
Message-ID: <bo917q$c7n$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <3...@n...tpi.pl> <bntdu3$77c$1@nemesis.news.tpi.pl>
<bnteud$e3b$1@inews.gazeta.pl> <3...@n...tpi.pl>
<bntfvh$hok$1@inews.gazeta.pl> <3...@n...tpi.pl>
<bntvmc$sm7$1@atlantis.news.tpi.pl> <bo8bpq$fv2$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: vo83.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1067976765 12535 80.50.134.83 (4 Nov 2003 20:12:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 4 Nov 2003 20:12:45 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.4)
Gecko/20030624 Netscape/7.1
X-Accept-Language: en-us, en
In-Reply-To: <bo8bpq$fv2$1@inews.gazeta.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:178571
Ukryj nagłówki



Jerzy Nowak wrote:

>>Dobra rada. Ja tak zwykle robię i od lat nie kupowałem octu. Tyle, że
>>nigdy nie trwało to parę dni. Różne wina kwaśniały mi w różnym tempie,
>>niektóre kilka miesięcy. Ponadto dobry ocet winny dojrzewa z czasem. [...]
>
>
> Władysławie, wszystko sie zgadza, tyle, że podaj jakie ty wina
> nastawiasz na ocet.

Różne wytrawne białe i czerwone, jakie się nadarzy kupić tanio, albo
jaks sie zdarzy jakaś felerna butelka.

> Widocznie masz czysto (sterylnie) w domu i myjesz co chwilę rece
> albo zakładasz gumowe rekawiczki.

Wręcz przeciwnie. ;-)

Albo kupujesz słodkie wina.
>
> Mnie nawet kiedyś skwasiło się takie otwarte ale, niedopite i zakorkowane
> (tyle, że korek poszedł odwrotną strona i był przebity na wylot korkociagiem)
> stało w barku w ok. 20-30 *C przez powiedzmy 3-4 mies.
> I co ty na to?

A co miałbym na to mieć? To normalne.
>
> pozdr. Jerzy
> PS
> Władysławie, nie zapominaj o otwarciu butelki jak robisz ocet.
> I postaw w cieple.

Słuchaj, ja naprawdę ocet winny robię dla siebie od lat. i uczyłem się
w liceum chemii.
A propos, Larousse Gastronomique podaje, że w warunkach domowych, w
temp. 20-30 stopni przetworzenie wina w ocet trwa 1-2 miesiące. Ja,
jeżeli ma ocet po dwu miesiącach, to jestem zadowolony.
Władysław

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
05.11 Jerzy Nowak
05.11 Jerzy Nowak
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?