Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news2.icm.edu.pl
!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ocet z winogron
Date: Tue, 04 Nov 2003 21:11:14 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 41
Message-ID: <bo917q$c7n$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <3...@n...tpi.pl> <bntdu3$77c$1@nemesis.news.tpi.pl>
<bnteud$e3b$1@inews.gazeta.pl> <3...@n...tpi.pl>
<bntfvh$hok$1@inews.gazeta.pl> <3...@n...tpi.pl>
<bntvmc$sm7$1@atlantis.news.tpi.pl> <bo8bpq$fv2$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: vo83.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1067976765 12535 80.50.134.83 (4 Nov 2003 20:12:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 4 Nov 2003 20:12:45 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.4)
Gecko/20030624 Netscape/7.1
X-Accept-Language: en-us, en
In-Reply-To: <bo8bpq$fv2$1@inews.gazeta.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:178571
Ukryj nagłówki
Jerzy Nowak wrote:
>>Dobra rada. Ja tak zwykle robię i od lat nie kupowałem octu. Tyle, że
>>nigdy nie trwało to parę dni. Różne wina kwaśniały mi w różnym tempie,
>>niektóre kilka miesięcy. Ponadto dobry ocet winny dojrzewa z czasem. [...]
>
>
> Władysławie, wszystko sie zgadza, tyle, że podaj jakie ty wina
> nastawiasz na ocet.
Różne wytrawne białe i czerwone, jakie się nadarzy kupić tanio, albo
jaks sie zdarzy jakaś felerna butelka.
> Widocznie masz czysto (sterylnie) w domu i myjesz co chwilę rece
> albo zakładasz gumowe rekawiczki.
Wręcz przeciwnie. ;-)
Albo kupujesz słodkie wina.
>
> Mnie nawet kiedyś skwasiło się takie otwarte ale, niedopite i zakorkowane
> (tyle, że korek poszedł odwrotną strona i był przebity na wylot korkociagiem)
> stało w barku w ok. 20-30 *C przez powiedzmy 3-4 mies.
> I co ty na to?
A co miałbym na to mieć? To normalne.
>
> pozdr. Jerzy
> PS
> Władysławie, nie zapominaj o otwarciu butelki jak robisz ocet.
> I postaw w cieple.
Słuchaj, ja naprawdę ocet winny robię dla siebie od lat. i uczyłem się
w liceum chemii.
A propos, Larousse Gastronomique podaje, że w warunkach domowych, w
temp. 20-30 stopni przetworzenie wina w ocet trwa 1-2 miesiące. Ja,
jeżeli ma ocet po dwu miesiącach, to jestem zadowolony.
Władysław
|