Data: 2004-02-26 20:18:21
Temat: Re: odnośnie szparagów
Od: Zbigniew Pieciul <m...@z...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Monika Biermann pisze:
>> "Łukanio" <r...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
>> rzecz związaną ze
>>szparagami - jak je ugotować żeby były miękkie i dobre ?
> Biale trzeba je baaardzo dokladnie obrac lepiej za grubo niz za cienko,
> zaczynajac ok. 1 cm ponizej glowki
>
> Monika
>
>
...natomiast zielonych, cienkich zazwyczaj nie trzeba obierac, tylko
koniecznie trzeba odlamac i wyrzucic twarda czesc, zwykle 1/5 - 1/4 od
grubszego konca ("samo" sie ulamie w odpowiednim miejscu). Gotuje sie je
krotko, 5-6 minut, najlepiej na parze w takim specjalnym garnku waskim a
wysokim z metalowym koszykiem w srodku. Miala cos takiego swego czasu
IKEA, bylo to tanie, ale niestety liche, i juz mi zardzewialo...
Pozdr., Zbyszek
|