Data: 2002-07-09 06:44:49
Temat: Re: ogóreczki kiszone
Od: "Gośka z Lublina" <g...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Co do przesądu to nie wiem jak to jest. Najczęściej mam kupowane ogórki,
więc nie wiem kiedy zrywają. Kupuję małe ogóreczki ponieważ są najlepsze.
Myję wkładam do słoików i dokładam przyprawy - koper, ziele angielskie,
liść laurowy, ząbki czosnku, liście dębu (3-4 szt.), ( mogą być jeszcze
liście czarnej porzeczki i wiśni oraz obrany korzeń chrzanu - ale
niekoniecznie). Ilość przypraw "na oko". Gotuję zalewę: na 1 litr wody łyżkę
stołową soli z "małą górką". Wrzątkiem zalewam ogórki i zakręcam słoiki.
Gośka z Lublina.
Użytkownik "Gosiaczek" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:3d2a82bd$1@news.vogel.pl...
> Witam wszystkich
>
> Mam pytanko, jak robicie ogóreczki kiszone w słoikach na zimę. Mam problem
> ponieważ za każdym razem wychodzą mi puste. Po prostu nie wiem jaki
> popełniam błąd. Czy to prawda że ogórki do kiszenia powinny być zbierane
> rano czy to tylko przesąd???
>
>
|