Data: 2002-06-10 11:28:47
Temat: Re: ogorki kiszone-maly problem
Od: "Iza" <c...@o...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Qwax" <...@...q> napisał w wiadomości
news:31303-1023708121@213.17.138.62...
> > Sluchajcie, co robic, zeby ogorki kiszone, a wlasciwie ich zalewa
> nie
> > zachodzily plesnia?
> > Ogorki dokladnie myje, sloik tez, woda jest przegotowana, koper bez
> > listkow... O co w tym chodzi?
>
> Pozostaje kilka możliwości:
>
> 1. brak czosnku (lub za mało)
> 2. za mało soli
Czosnku daje sporo, bo lubie, sol w proporcji 1 lyzka stolowa na 1 litr
wody. Tak zawsze sie robilo w mojej rodzinie i bywa zazwyczaj dobrze, czasem
tylko sie nie udaje (jak mi teraz:(
> 3. może jeszcze sposób kiszenia
Na malosolne (znaczy do bezposredniego spozycia, to chyba nie trzeba
pasteryzowac, ani specjalnie nic robic...Zreszta mi zaszlo nalotem po
czterech dniach.
Iza
|