Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ogórki małosolne
Date: Thu, 06 Jul 2006 21:50:40 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 34
Message-ID: <w...@n...gazeta.pl>
References: <e4abnm$95s$1@inews.gazeta.pl> <e4bso1$kng$1@nemesis.news.tpi.pl>
<e8aos2$ta1$1@opal.icpnet.pl> <e8bca3$n7q$1@atlantis.news.tpi.pl>
<w...@n...gazeta.pl>
<e8bpnm$33e$1@opal.icpnet.pl> <e8cn0f$nec$1@news.onet.pl>
<w...@n...gazeta.pl>
<e8jnhj$lfl$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 80.72.34.43
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1152215441 7861 80.72.34.43 (6 Jul 2006 19:50:41 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 6 Jul 2006 19:50:41 +0000 (UTC)
X-User: wlalos
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.5.1 (Intel Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:272579
Ukryj nagłówki
In article <e8jnhj$lfl$1@atlantis.news.tpi.pl>,
Jerzy Nowak <0...@m...pl> wrote:
> Wladyslaw Los napisał(a):
> > In article <e8cn0f$nec$1@news.onet.pl>, Kyllyan <m...@o...pl> wrote:
> >
> >>>>> Bez korzenia i liści chrzanu?
> >>>> Przecież mowa o małosolnych.
> >>> No wlasnie, malosolne ogorki bez tych wszystkich udziwnien wychodza
> >>> naprawde bardzo dobre.
> >>>
> >> To nie są udziwnienia. Wszystkie te dodatki dodaje się właściwie nie dla
> >> smaku,
> >> a dla garbników, które zawierają, a które to pomagają w utrzymaniu
> >> jędrności ogórków w czasie długotrwałego przechowywania.
> >> W małosolnych można dodać je dla smaku, jak kto lubi.
> >
> > Tyle, że wtedy nie smakują jak małosolne.
>
> A spirytus rozrabiasz wodą destylowaną dla zachowania smaku?
> ;-)
Oooo???
> pozdr. z chrzanem, liśćmi wiśni i czarnej porzeczki w zalewie do
> *małosolnych*
Smak każdej potrawy ignorant może zabić nadmiarem zbędnych przypraw.
Doddatki o kórych piszesz w ogórkach kiszonych na zimę, służą przede
wszystkim ich utrwaleniu. Smak, który nadają ogórkom jest rzeczą wtórną
i zbędną w przypadku małosolnych, które robione są na prędkie zużycie i
winny mieć smak świeży i naturalny.
Władysław
|