Data: 2006-07-06 19:20:09
Temat: Re: ogórki małosolne
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Jerzy Nowak" <0...@m...pl> wrote in message
news:e8jnhj$lfl$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Wladyslaw Los napisał(a):
>> In article <e8cn0f$nec$1@news.onet.pl>, Kyllyan <m...@o...pl> wrote:
>>
>>>>>> Bez korzenia i liści chrzanu?
>>>>> Przecież mowa o małosolnych.
>>>> No wlasnie, malosolne ogorki bez tych wszystkich udziwnien wychodza
>>>> naprawde bardzo dobre.
>>>>
>>> To nie są udziwnienia. Wszystkie te dodatki dodaje się właściwie nie dla
>>> smaku,
>>> a dla garbników, które zawierają, a które to pomagają w utrzymaniu
>>> jędrności ogórków w czasie długotrwałego przechowywania.
>>> W małosolnych można dodać je dla smaku, jak kto lubi.
>>
>> Tyle, że wtedy nie smakują jak małosolne.
>
> A spirytus rozrabiasz wodą destylowaną dla zachowania smaku?
> ;-)
> pozdr. z chrzanem, liśćmi wiśni i czarnej porzeczki w zalewie do
> *małosolnych*
> :-P
> Jerzy
Jasne - stosujący jeszcze więcej "domieszek".
Małosolne są musujące dzięki dwutlenkowi węgla (jako bąbelkom) i kwasowi
węglowemu (z wodą), zimowe - już tylko kwas mlekowy...
|