Data: 2003-01-09 22:28:03
Temat: Re:ogorki w sosie sojowym- do chinskich dan (P)
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:avjhe9$epl$1@news.tpi.pl...
> =========
> A czy praktykuje sie jakiekolwiek surowki do takich
> dan?
>
> waldek
a prosze bardzo, tyle, ze nie wiem czy "psuc' smak tej wieprzowiny, bo sa
tam warzywa , no i jeszcze tego nie probowalam, zrodlo to samo
ogorki w sosie sojowym- jako salatka do chinskich potraw lub miesnych dan
1/2 malych swiezych ogorkow
1 lyzeczka soli
2 lyzeczki cukru
2 posiekane zabki czosnku
2 lyzki sosu sojowego(lub 1 lyzka maggi i 2 lyzki wody)
2 lyzki octu
1 wymyte, osuszone ogorki, lekko uderzyc plaska strona tasaka
2 pokrajac na kawalki o boku 3 cm, posolic, odstawic na 30 min, lekko
oplukac z soli, dokladnie osaczyc, wlozyc do miski
3 cukier, czosnek, sos sojowy i ocet dodac do ogorkow, dokladnie
wymieszac, przelozyc do sloika "twist", wlac sos z miski, mocno zakrecic
pokrywke, wstawic do lodowki
6 podawac po 6 godzinach. Mozna przechowywac w lodowce do tygodnia
|