Data: 2005-09-26 04:59:19
Temat: Re: olej czy oliwa
Od: Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.removeX>
Pokaż wszystkie nagłówki
Konrad Kosmowski napisal(a):
>>> Można smażyć na oliwie tylko należy uważać z temp. (raczej niższa niż
>>> przy oleju). Oliwa raczej jest zdrowsza od zwykłego oleju... Poza tym
>>> bardziej szlachetna. BTW dużo jest potraw które się smaży właśnie na
>>> oliwie (większość śródziemnomorskiej kuchni).
>
>> Za wyjatkiem kuchni hiszpanskiej oczywiscie.
>
>Tzn. tam mało potraw się smaży na oliwie? :) A jak to można policzyć?
Patrzac w sklepach na pojemniki z olejem.
>Tzn. wydaje mi się że mięcho itd. smaży się na cięższym oleju, owoce
>morza, warzywa etc. na oliwie.
Nie zapominajmy o kartflach. Hiszpanie sa milosniekami smazonych
kartfoli okraszanych tluszczem.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
|