Data: 2005-09-26 08:08:38
Temat: Re: olej czy oliwa
Od: Konrad Kosmowski <k...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
*** Marcin E. Hamerla <X...@x...xonet.xpl.removex>:
>>>> Można smażyć na oliwie tylko należy uważać z temp. (raczej niższa
>>>> niż przy oleju). Oliwa raczej jest zdrowsza od zwykłego oleju...
>>>> Poza tym bardziej szlachetna. BTW dużo jest potraw które się smaży
>>>> właśnie na oliwie (większość śródziemnomorskiej kuchni).
>>> Za wyjatkiem kuchni hiszpanskiej oczywiscie.
>> Tzn. tam mało potraw się smaży na oliwie? :) A jak to można policzyć?
> Patrzac w sklepach na pojemniki z olejem.
Jesteś pewien, że ilość pojemników w sklepie przekłada się na ilość
przepisów kulinarnych? :)
>> Tzn. wydaje mi się że mięcho itd. smaży się na cięższym oleju, owoce
>> morza, warzywa etc. na oliwie.
> Nie zapominajmy o kartflach. Hiszpanie sa milosniekami smazonych
> kartfoli okraszanych tluszczem.
No tak fryty itd. to wiadomo że w głębokim. Przecież nikt nie myślał
chyba w tym wątku o wlewaniu oliwy do frytkownicy?
--
+ .-. .
Pozdrawiam, . * ) )
Konrad Kosmowski . . '-' . kK
|