Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!s
n-xt-sjc-04!sn-xt-sjc-10!sn-xt-sjc-08!sn-xt-sjc-01!sn-post-sjc-01!supernews.com
!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: oliwa aromatyzowana- jak?
Date: Wed, 20 Sep 2006 13:18:58 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
References: <eepeeb$90f$1@atlantis.news.tpi.pl> <tl1kybpfc00z$.dlg@iska.from.poznan>
<1arpcr4yqh84l.1dqitzlncycd5$.dlg@40tude.net>
<eepjte$3k9$1@atlantis.news.tpi.pl>
<1077157404$20060919230808@ewcia.kloups>
<1...@d...googlegroups.com>
<1...@4...net>
In-Reply-To: <1...@4...net>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 45
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:278488
Ukryj nagłówki
Als wrote:
> Dnia 19 Sep 2006 23:56:55 -0700, t...@w...pl napisał(a):
>
>
>>sprawdzona metoda z restauracji
>>
>>Witam
>>
>>Nie wiem czy juz mnie znacie ale niedawno sie przedstwialem. Otóż
>>pracuje w restauracji i moge z checią zdradzić jak robi się super
>>oliwy.
>
>
> Małe pytanko do Ciebie bym miał - co podać jako (chyba) włoską przekąskę.
> Jadłem kiedyś coś takiego w restauracji włoskiej właśnie. Jakiś specjalny
> rodzaj chleba maczany w oliwie i ... jeszcze czymś, było to ciemne i
> kwaskowate w smaku. Myślałem, że to ocet balsamiczny, ale po próbach
> domowych z oliwą i takim octem okazało się, że całość jest gorzka (a w
> restauracji nie była). Co to więc było to coś?
>
Miesiac temu zadales to samo pytanie i dostales na nie odpowiedz. Cytuje:
Als wrote:
pieczywko solone maczane w "czymś". To
> coś to oliwa i jeszcze coś koloru prawie czarnego i kwaskowate w smaku.
> Wydawało mi się, że to ocet balsamiczny. Próbowałem w domu zrobić coś
> takiego, ale:
> - pieczywko (bagietka) nie bardzo pasowało
> - oliwa+ocet jakieś takie gorzkawe było
> Czy ktoś mógłby mnie uświadomić, co zrobiłem źle i co zrobić, żeby było
> lepiej (tzn. żeby było dobre)?
To pieczywo to chleb raczej, a nie bulka paryska, ale chleb rodzaju
toskanskiego z gruba skorka i duzymi dziurami w srodku. Do maczania robi
sie mieszanke z extra virgin oliwy (musi byc to oliwa dobra,
"salatkowa", a nie z drugiego tloczenia, bo bedzie gorzkawa) i octu
balsamicznego, ktory tez musi byc dobry, z Modeny. Czasami w oliwie
trzyma sie ziola prowansalskie, lub rozmaryn, lub czosnek, aby nadac jej
smaku. Proporcje sa 2 czesci oliwy na 1 czesc octu. Trzeba to w plaskim
talerzyku szybko ubic widelcem jak bialko, wtedy jest najlepsze do maczania.
MB
|