Data: 2006-09-20 21:18:50
Temat: Re: oliwa aromatyzowana- jak?
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Le mercredi 20 septembre 2006 ŕ 22:18:58, dans <1...@c...supernews.com>
vous écriviez :
> To pieczywo to chleb raczej, a nie bulka paryska, ale chleb rodzaju
> toskanskiego z gruba skorka i duzymi dziurami w srodku. Do maczania robi
> sie mieszanke z extra virgin oliwy (musi byc to oliwa dobra,
> "salatkowa", a nie z drugiego tloczenia, bo bedzie gorzkawa) i octu
> balsamicznego,
Szczerze mowiac, kiedy bylam w Toskanii, to raczono mnie raczej
chlebem z czysta oliwa, bez octu. Za to byla sol, a oliwa byla swiezo
tloczona.
Wiec nie wiem czy potrawa do odtworzenia w krainach bez drzew
oliwkowych...
Ewcia
--
Niesz
|