Data: 2006-09-20 21:30:55
Temat: Re: oliwa aromatyzowana- jak?
Od: Als <1...@1...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 20 Sep 2006 13:18:58 -0700, Magdalena Bassett napisał(a):
> Miesiac temu zadales to samo pytanie i dostales na nie odpowiedz.
Zgadza się, mea maxima culpa, ale chciałem zasięgnąć opinii specjalisty
gastronomicznego, skoro się objawił.
> To pieczywo to chleb raczej, a nie bulka paryska, ale chleb rodzaju
> toskanskiego z gruba skorka i duzymi dziurami w srodku. Do maczania robi
> sie mieszanke z extra virgin oliwy (musi byc to oliwa dobra,
> "salatkowa", a nie z drugiego tloczenia, bo bedzie gorzkawa) i octu
> balsamicznego, ktory tez musi byc dobry, z Modeny. Czasami w oliwie
> trzyma sie ziola prowansalskie, lub rozmaryn, lub czosnek, aby nadac jej
> smaku. Proporcje sa 2 czesci oliwy na 1 czesc octu. Trzeba to w plaskim
> talerzyku szybko ubic widelcem jak bialko, wtedy jest najlepsze do maczania.
> MB
Czyli tzw. *#$& zbita, bo chleba rodzaju toskańskiego u nas nie dostanę.
Tylko skąd restauracja w Warszawie ma takowy?
--
Pozdrawiam, Als (w mailu nie mam żadnej jedynki)
[Humor zeszytów] Znanym drapieżnikiem leśnym jest drapichrust.
|