Data: 2005-07-12 08:31:21
Temat: Re: oliwa do maczania chleba-ma ktos przepis?
Od: Waldemar Krzok <w...@c...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Anna 'Akna' Strzyżewska wrote:
>>są różne oliwy z przyprawami i naprawdę nie mam pojęcia, co ci smakowało.
>>Możesz próbować z następującymi przyprawami:
>>czosnek
>>chili (uważać, bo kapsaicyna rozpuszcza się w tłuszczach)
>>pieprz w kulkach (to samo: piperyna rozpuszcza się w tłuszczu)
>
>
> Pozwolę sobie zadać 2 pytanka:
> Po jakim czasie oliwa nabierze odpowiedniego aromatu ?(czosnek)
parę dni. Osobiście nie lubię czosnkowego smaku oleju czy oliwy i dodaję
takowy świeży, ale inni tak lubiom ;-)
> Dlaczego należy uważać na piperynę i kapsaicynę?
bo piperyna to jest alkaloid, który powoduje ostrość pieprzu a
kapsaicyna to samo w przypadku papryki. Oba alkaloidy są rozpuszczalne w
tłuszczu. W efekcie ta oliwa może wyjść ostrzejsza niż się chciało.
Waldek
|