Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: orient
Date: Wed, 04 Feb 2015 00:45:46 +0100
Organization: private
Lines: 78
Message-ID: <o...@t...home>
References: <mamldt$f2o$1@speranza.aioe.org> <mantg7$ude$1@dont-email.me>
<o...@t...home> <c...@m...uni-berlin.de>
<mapf1f$iht$3@speranza.aioe.org>
<1...@4...net>
<o...@t...home>
<1l9d6sza73ar8$.9xt6jn3hvkpe.dlg@40tude.net>
<o...@t...home> <s...@f...lasek.waw.pl>
NNTP-Posting-Host: 78.8.153.1
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1423007155 13432 78.8.153.1 (3 Feb 2015 23:45:55 GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 3 Feb 2015 23:45:55 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:360702
Ukryj nagłówki
W dniu .02.2015 o 00:00 Jarosław" Sokołowski" <j...@l...waw.pl> pisze:
> Trefniś napisał:
>
>> Albo soli niskosodowej.
>
> "Sól niskosodowa" -- przy tym określeniu blednie każdy bulszit
> marketingowy. Że niby do chlorku atomy sodu powkładali jakieś
> takie mniejsze, ostrugane "dzięki naszej opatentowanej technice
> laserowej"? Jak się popatrzy na skład, to można przeczytać, że
> w tym proszku kilkanaście procent objętości zastąpiono jakąś inną
> tanią substancją. Taką bez sodu i bez smaku najlepiej. Wtedy
> producent może napisać, że "smakuje jak sól kuchenna". No a jak
> ma kurna smakować?! Układową jednostką miary soli w kuchni jest
> szczypta, a przyprawę tę przeważnie dawkuje się do smaku. Więc
> zupa posolona solą niskosodową (á 70 zł/kg) będzie smakować jak
> posolona solą kuchenną. Jeśli wsypie się kilkanaście procent
> szczypt więcej.
Mylisz nienawiść do tzw. marketingu z rzetelną wiedzą.
Sole niskosodowe to produkty o jak najbardziej KONKRETNYM składzie,
polegającym na zastąpieniu sodu innymi pierwiastkami. Nawet dość ściśle
określono na podstawie BADAŃ KLINICZNYCH, że najkorzystniejsze dla zdrowia
jest zastąpienie 30% sodu solami potasu (25-27%) i magnezu (4-5%).
Redukcja sodu o 30% przy niewielkiej zmianie smaku to ważny konkret.
Takie sole się produkuje i takie zalecają lekarze nadciśnieniowcom.
Na przykład w Aptece Cefarmu możesz kupić sól MAGDISOL, która jest
uznawana za jedną z lepszych:
http://www.aptekacefarm.com.pl/16157,sol-magdisol-ni
skosodowa-jodowana-500-g.html
Fobia marketingowa cechuje ludzi, którzy boją się swojej niewiedzy, a nie
wierzą, że potrafią zweryfikować informacje samodzielnie.
Proponuję Ci lekturę "Reklama uśmiechnięte ścierwo" Oliviero Toscaniego -
to ten od United Colors of Benetton. Znacznie łatwiej żyje się w świecie
przesyconym przez reklamę i agresywny marketing, jeśli się ten świat
rozumie.
Poza tym otrzymasz sporą dawkę argumentów za swoją niechęcią - ale już
merytorycznych, a nie opartych na fobii!
--
Trefniś
|