Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!news.pik-net.pl
!not-for-mail
From: Nikodem Kuźnik <n...@W...albatros.gliwice.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ostrygi - pomozcie, prosze!
Date: Sun, 26 Jan 2003 21:01:12 +0100
Organization: Silesian University of Technology in Gliwice, Poland
Lines: 35
Message-ID: <b11iao$4bi$1@shilo.silesia.pik-net.pl>
References: <b11e32$2qs$1@shilo.silesia.pik-net.pl> <1...@g...pl>
NNTP-Posting-Host: masq.albatros.gliwice.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: shilo.silesia.pik-net.pl 1043614872 4466 213.216.82.51 (26 Jan 2003 21:01:12
GMT)
X-Complaints-To: n...@s...silesia.pik-net.pl
NNTP-Posting-Date: 26 Jan 2003 21:01:12 GMT
User-Agent: KNode/0.7.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:144212
Ukryj nagłówki
Katarzyna Nowak wrote:
>> Wlasnie udalo mi sie kupic (niby-) swieze ostrygi w skorupach.
> Jest to moje
>> pierwsze spotkanie z ostrygami od strony kuchni (inne randez-vous
> z
>> ostrygami mialem w morzu i raczej od strony talerza ;-). Prosze,
> poradzcie
>> mi jak je przyrzadzic, aby nie bylo to za bardzo skomplikowane, a
> z drugiej
>> strony, zeby danie to sprawilo, zebym czesto tesknil z
> ostrygami ;-)
>> Licze na Wasza pomoc i w gory bardzo dziekuje.
> No to przepis szefa kuchni z hotelu chyba marriott:-) ale dosc
> skomplikowane chyba;-) Mimo to podaje, moze cos ci sie z tego
> przyda?
> Otworzyć 4 ostrygi. Każda z nich będzie przyrządzona w inny sposób.
> Aby przygotować pierwszą należy odparować wino do połowy objętości,
> ostrygę zalać winem, nałożyć sos holenderski i zapiec na złoty
> kolor, udekorować kawiorem. Z drugiej ostrygi wyjąć delikatnie jej
> zawartość i panierować w sezamie, usmażyć na patelni. Do muszli
> wlać ciepły sos sojowy i włożyć ostrygę w sezamie. Trzecią ostrygę
> zapiec z serem blue cheese i udekorować ugotowanym szparagiem.
> Cebulę, boczek, świeży szpinak usmażyć, dodać likier Ricardo. Farsz
> nałożyć na ostatnią ostrygę. Posypać parmezanem i zapiec na złoty
> kolor. Na talerzu nałożyć gruboziarnistą sól, następnie wszystkie
> ostrygi.
>
Bardzo dziekuje! Juz sie rozplywam i zamieniam w.. smak ;-)
Tylko jeszcze nie wiem jak sie otwiera te ostrygi...
Malze gotuje sie i same sie otwieraja (albo nie), a ostrygi?
Dziekuje jeszcze raz i pozdrawiam,
Nik
|