Data: 2003-01-26 20:11:14
Temat: Re: ostrygi - pomozcie, prosze!
Od: "Dario" <D...@i...nu>
Pokaż wszystkie nagłówki
Milej zabawy z otwieraniem: kiedy przyjzysz sie ostrydze z profilu, to
zauwazysz, ze jedna z pokryw muszli jest bardziej wypukla i ta strona uloz
ja do dolu, na plask, lewa reka przycisnij i trzymaj mocno i stabilnie.
Jezeli masz specjalny noz do otwierania ostryg, to postaraj sie wcisnac go w
miejscu, gdzie dwie czesci muszli sa ze soba zrosniete. To wymaga troche
wprawy. Otwierajac ostryge staraj sie nie uszkodzic muszli. Podetnij miesien
przyczepiony do skorup, i odlej wode z drobinami piasku. Spozyj surowa. TAKA
JEST NAJLEPSZA!!!
Poczujesz wspanialy smak morza. Wielu wielbicieli ostryg skrapia je cytryna
i posypuje swiezo zmielonym pieprzem.
Smacznego,
Dario
"Nikodem Kuźnik" <n...@W...albatros.gliwice.pl> schreef in bericht
news:b11e32$2qs$1@shilo.silesia.pik-net.pl...
> Witam!
>
> Wlasnie udalo mi sie kupic (niby-) swieze ostrygi w skorupach. Jest to
moje
> pierwsze spotkanie z ostrygami od strony kuchni (inne randez-vous z
> ostrygami mialem w morzu i raczej od strony talerza ;-). Prosze, poradzcie
> mi jak je przyrzadzic, aby nie bylo to za bardzo skomplikowane, a z
drugiej
> strony, zeby danie to sprawilo, zebym czesto tesknil z ostrygami ;-)
> Licze na Wasza pomoc i w gory bardzo dziekuje.
>
> Pozdrawiam,
>
> Nik
>
|