Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!lublin.pl!news.onet.
pl!news.pik-net.pl!not-for-mail
From: Nikodem Kuźnik <n...@W...albatros.gliwice.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ostrygi - pomozcie, prosze!
Date: Sun, 26 Jan 2003 22:24:50 +0100
Organization: Silesian University of Technology in Gliwice, Poland
Lines: 42
Message-ID: <b11n7i$6mc$1@shilo.silesia.pik-net.pl>
References: <b11e32$2qs$1@shilo.silesia.pik-net.pl>
<1...@h...kabelfoon.nl>
NNTP-Posting-Host: masq.albatros.gliwice.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: shilo.silesia.pik-net.pl 1043619890 6860 213.216.82.51 (26 Jan 2003 22:24:50
GMT)
X-Complaints-To: n...@s...silesia.pik-net.pl
NNTP-Posting-Date: 26 Jan 2003 22:24:50 GMT
User-Agent: KNode/0.7.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:144227
Ukryj nagłówki
Bardzo dziekuje za rady i za szczegolowy opis 'jak sie do nich dobrac' ;-)
Moze jednak sprobuje surowe, przynjmniej czesc.
Dziekuje wszystkim i pozdrawiam!
Nik
Dario wrote:
> Milej zabawy z otwieraniem: kiedy przyjzysz sie ostrydze z profilu, to
> zauwazysz, ze jedna z pokryw muszli jest bardziej wypukla i ta strona uloz
> ja do dolu, na plask, lewa reka przycisnij i trzymaj mocno i stabilnie.
> Jezeli masz specjalny noz do otwierania ostryg, to postaraj sie wcisnac go
> w miejscu, gdzie dwie czesci muszli sa ze soba zrosniete. To wymaga troche
> wprawy. Otwierajac ostryge staraj sie nie uszkodzic muszli. Podetnij
> miesien przyczepiony do skorup, i odlej wode z drobinami piasku. Spozyj
> surowa. TAKA JEST NAJLEPSZA!!!
> Poczujesz wspanialy smak morza. Wielu wielbicieli ostryg skrapia je
> cytryna i posypuje swiezo zmielonym pieprzem.
> Smacznego,
>
> Dario
> "Nikodem Kuźnik" <n...@W...albatros.gliwice.pl> schreef in bericht
> news:b11e32$2qs$1@shilo.silesia.pik-net.pl...
>> Witam!
>>
>> Wlasnie udalo mi sie kupic (niby-) swieze ostrygi w skorupach. Jest to
> moje
>> pierwsze spotkanie z ostrygami od strony kuchni (inne randez-vous z
>> ostrygami mialem w morzu i raczej od strony talerza ;-). Prosze,
>> poradzcie mi jak je przyrzadzic, aby nie bylo to za bardzo skomplikowane,
>> a z
> drugiej
>> strony, zeby danie to sprawilo, zebym czesto tesknil z ostrygami ;-)
>> Licze na Wasza pomoc i w gory bardzo dziekuje.
>>
>> Pozdrawiam,
>>
>> Nik
>>
|