« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-26 18:47:33
Temat: ostrygi - pomozcie, prosze!Witam!
Wlasnie udalo mi sie kupic (niby-) swieze ostrygi w skorupach. Jest to moje
pierwsze spotkanie z ostrygami od strony kuchni (inne randez-vous z
ostrygami mialem w morzu i raczej od strony talerza ;-). Prosze, poradzcie
mi jak je przyrzadzic, aby nie bylo to za bardzo skomplikowane, a z drugiej
strony, zeby danie to sprawilo, zebym czesto tesknil z ostrygami ;-)
Licze na Wasza pomoc i w gory bardzo dziekuje.
Pozdrawiam,
Nik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-26 19:32:04
Temat: Re: ostrygi - pomozcie, prosze!> Wlasnie udalo mi sie kupic (niby-) swieze ostrygi w skorupach.
Jest to moje
> pierwsze spotkanie z ostrygami od strony kuchni (inne randez-vous
z
> ostrygami mialem w morzu i raczej od strony talerza ;-). Prosze,
poradzcie
> mi jak je przyrzadzic, aby nie bylo to za bardzo skomplikowane, a
z drugiej
> strony, zeby danie to sprawilo, zebym czesto tesknil z
ostrygami ;-)
> Licze na Wasza pomoc i w gory bardzo dziekuje.
No to przepis szefa kuchni z hotelu chyba marriott:-) ale dosc
skomplikowane chyba;-) Mimo to podaje, moze cos ci sie z tego
przyda?
Otworzyć 4 ostrygi. Każda z nich będzie przyrządzona w inny sposób.
Aby przygotować pierwszą należy odparować wino do połowy objętości,
ostrygę zalać winem, nałożyć sos holenderski i zapiec na złoty
kolor, udekorować kawiorem. Z drugiej ostrygi wyjąć delikatnie jej
zawartość i panierować w sezamie, usmażyć na patelni. Do muszli
wlać ciepły sos sojowy i włożyć ostrygę w sezamie. Trzecią ostrygę
zapiec z serem blue cheese i udekorować ugotowanym szparagiem.
Cebulę, boczek, świeży szpinak usmażyć, dodać likier Ricardo. Farsz
nałożyć na ostatnią ostrygę. Posypać parmezanem i zapiec na złoty
kolor. Na talerzu nałożyć gruboziarnistą sól, następnie wszystkie
ostrygi.
------------ R E K L A M A ------------
Konkurs z nagrodami w nowym serwisie o zarządzaniu finansami osobistymi "Moje
finanse" w Elfin.pl! Powstał dzięki wsparciu NBP w ramach programu edukacji
ekonomicznej. Patronem serwisu jest bank BPH PBK SA.
http://www.elfin.pl/mojefinanse/
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-26 20:01:12
Temat: Re: ostrygi - pomozcie, prosze!Katarzyna Nowak wrote:
>> Wlasnie udalo mi sie kupic (niby-) swieze ostrygi w skorupach.
> Jest to moje
>> pierwsze spotkanie z ostrygami od strony kuchni (inne randez-vous
> z
>> ostrygami mialem w morzu i raczej od strony talerza ;-). Prosze,
> poradzcie
>> mi jak je przyrzadzic, aby nie bylo to za bardzo skomplikowane, a
> z drugiej
>> strony, zeby danie to sprawilo, zebym czesto tesknil z
> ostrygami ;-)
>> Licze na Wasza pomoc i w gory bardzo dziekuje.
> No to przepis szefa kuchni z hotelu chyba marriott:-) ale dosc
> skomplikowane chyba;-) Mimo to podaje, moze cos ci sie z tego
> przyda?
> Otworzyć 4 ostrygi. Każda z nich będzie przyrządzona w inny sposób.
> Aby przygotować pierwszą należy odparować wino do połowy objętości,
> ostrygę zalać winem, nałożyć sos holenderski i zapiec na złoty
> kolor, udekorować kawiorem. Z drugiej ostrygi wyjąć delikatnie jej
> zawartość i panierować w sezamie, usmażyć na patelni. Do muszli
> wlać ciepły sos sojowy i włożyć ostrygę w sezamie. Trzecią ostrygę
> zapiec z serem blue cheese i udekorować ugotowanym szparagiem.
> Cebulę, boczek, świeży szpinak usmażyć, dodać likier Ricardo. Farsz
> nałożyć na ostatnią ostrygę. Posypać parmezanem i zapiec na złoty
> kolor. Na talerzu nałożyć gruboziarnistą sól, następnie wszystkie
> ostrygi.
>
Bardzo dziekuje! Juz sie rozplywam i zamieniam w.. smak ;-)
Tylko jeszcze nie wiem jak sie otwiera te ostrygi...
Malze gotuje sie i same sie otwieraja (albo nie), a ostrygi?
Dziekuje jeszcze raz i pozdrawiam,
Nik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-26 20:11:14
Temat: Re: ostrygi - pomozcie, prosze!Milej zabawy z otwieraniem: kiedy przyjzysz sie ostrydze z profilu, to
zauwazysz, ze jedna z pokryw muszli jest bardziej wypukla i ta strona uloz
ja do dolu, na plask, lewa reka przycisnij i trzymaj mocno i stabilnie.
Jezeli masz specjalny noz do otwierania ostryg, to postaraj sie wcisnac go w
miejscu, gdzie dwie czesci muszli sa ze soba zrosniete. To wymaga troche
wprawy. Otwierajac ostryge staraj sie nie uszkodzic muszli. Podetnij miesien
przyczepiony do skorup, i odlej wode z drobinami piasku. Spozyj surowa. TAKA
JEST NAJLEPSZA!!!
Poczujesz wspanialy smak morza. Wielu wielbicieli ostryg skrapia je cytryna
i posypuje swiezo zmielonym pieprzem.
Smacznego,
Dario
"Nikodem Kuźnik" <n...@W...albatros.gliwice.pl> schreef in bericht
news:b11e32$2qs$1@shilo.silesia.pik-net.pl...
> Witam!
>
> Wlasnie udalo mi sie kupic (niby-) swieze ostrygi w skorupach. Jest to
moje
> pierwsze spotkanie z ostrygami od strony kuchni (inne randez-vous z
> ostrygami mialem w morzu i raczej od strony talerza ;-). Prosze, poradzcie
> mi jak je przyrzadzic, aby nie bylo to za bardzo skomplikowane, a z
drugiej
> strony, zeby danie to sprawilo, zebym czesto tesknil z ostrygami ;-)
> Licze na Wasza pomoc i w gory bardzo dziekuje.
>
> Pozdrawiam,
>
> Nik
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-26 21:09:45
Temat: Re: ostrygi - pomozcie, prosze!Polecam spozycie bezposrednio z muszli ( po otwarciu i odlaniu
soku/pozostalosci dennych),
lekko skrapiajac cytryna i ciut pieprzu . Bardzo poprawia smak jezeli
ostryga jest zimna no i lekko wodeczki nie zaszkodzi.
Pozdrawiam,
Maciek
"Nikodem Kuźnik" <n...@W...albatros.gliwice.pl> wrote in message
news:b11e32$2qs$1@shilo.silesia.pik-net.pl...
> Witam!
>
> Wlasnie udalo mi sie kupic (niby-) swieze ostrygi w skorupach. Jest to
moje
> pierwsze spotkanie z ostrygami od strony kuchni (inne randez-vous z
> ostrygami mialem w morzu i raczej od strony talerza ;-). Prosze, poradzcie
> mi jak je przyrzadzic, aby nie bylo to za bardzo skomplikowane, a z
drugiej
> strony, zeby danie to sprawilo, zebym czesto tesknil z ostrygami ;-)
> Licze na Wasza pomoc i w gory bardzo dziekuje.
>
> Pozdrawiam,
>
> Nik
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-26 21:24:50
Temat: Re: ostrygi - pomozcie, prosze!Bardzo dziekuje za rady i za szczegolowy opis 'jak sie do nich dobrac' ;-)
Moze jednak sprobuje surowe, przynjmniej czesc.
Dziekuje wszystkim i pozdrawiam!
Nik
Dario wrote:
> Milej zabawy z otwieraniem: kiedy przyjzysz sie ostrydze z profilu, to
> zauwazysz, ze jedna z pokryw muszli jest bardziej wypukla i ta strona uloz
> ja do dolu, na plask, lewa reka przycisnij i trzymaj mocno i stabilnie.
> Jezeli masz specjalny noz do otwierania ostryg, to postaraj sie wcisnac go
> w miejscu, gdzie dwie czesci muszli sa ze soba zrosniete. To wymaga troche
> wprawy. Otwierajac ostryge staraj sie nie uszkodzic muszli. Podetnij
> miesien przyczepiony do skorup, i odlej wode z drobinami piasku. Spozyj
> surowa. TAKA JEST NAJLEPSZA!!!
> Poczujesz wspanialy smak morza. Wielu wielbicieli ostryg skrapia je
> cytryna i posypuje swiezo zmielonym pieprzem.
> Smacznego,
>
> Dario
> "Nikodem Kuźnik" <n...@W...albatros.gliwice.pl> schreef in bericht
> news:b11e32$2qs$1@shilo.silesia.pik-net.pl...
>> Witam!
>>
>> Wlasnie udalo mi sie kupic (niby-) swieze ostrygi w skorupach. Jest to
> moje
>> pierwsze spotkanie z ostrygami od strony kuchni (inne randez-vous z
>> ostrygami mialem w morzu i raczej od strony talerza ;-). Prosze,
>> poradzcie mi jak je przyrzadzic, aby nie bylo to za bardzo skomplikowane,
>> a z
> drugiej
>> strony, zeby danie to sprawilo, zebym czesto tesknil z ostrygami ;-)
>> Licze na Wasza pomoc i w gory bardzo dziekuje.
>>
>> Pozdrawiam,
>>
>> Nik
>>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-27 20:28:32
Temat: Re: ostrygi - pomozcie, prosze!Nikodem Kuźnik wrote:
> Witam!
>
> Wlasnie udalo mi sie kupic (niby-) swieze ostrygi w skorupach. Jest to
> moje pierwsze spotkanie z ostrygami od strony kuchni (inne randez-vous z
> ostrygami mialem w morzu i raczej od strony talerza ;-). Prosze, poradzcie
> mi jak je przyrzadzic, aby nie bylo to za bardzo skomplikowane, a z
> drugiej strony, zeby danie to sprawilo, zebym czesto tesknil z ostrygami
> ;-) Licze na Wasza pomoc i w gory bardzo dziekuje.
>
> Pozdrawiam,
>
> Nik
Jeszcze raz dziekuje wszystkim za pomysly.
Poradzilem sobie z otwarciem muszli, ale rzeczywiscie wymaga to wprawy,
mysle, ze juz po 20-stej robilbym to calkiem sprawnie ;-)
Najpierw sprobowalem z cytryna i bialym pieprzem swiezo, grubo mielonym, ale
smak mnie nie oczarowal, bo nie wiedzialem czego sie spodziewac - czy sa
wystarczajaco swieze, zeby je w ten sposob skonsumowac. Mysle, ze 'au
naturale' zjem kiedys chetniej jesli bedzie to podane przez znace.
Natomiast pozostale opanierowalem w sezamie i smazylem krotko na glebokim
oleju. To mi bardzo, bardzo, bardzo smakowalo. Byly niesamowicie delikatne,
a ich stonowany maorski smak dodawla im pelni smaku. Przypomnialem sobie
'Miasto anilow' i ksiazki Hemingway'a ze smakiem ostryg w roli glownej.
Wszysktim polecam!
Pozdrawiam,
Nik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-28 22:58:07
Temat: Re: ostrygi - pomozcie, prosze!Użytkownik Nikodem Kuźnik <n...@W...albatros.gliwice.pl> napisał:
[...]
Witam,
Zainspirowani smakowitymi poradami na grupie rowniez sprobowalismy
dzisiaj ostryg w wersji "naturalnej" - czyli surowe, skropione sokiem
cytrynowym i lekko posypane pieprzem. Smak? Hmmm Pierwsze wrazenie -
dziwny. Sporo klopotow sprawila gumowanta wysciolka muszli - czy ja sie
rowniez spozywa? ;) Natomiast samo "miesko" bardzo delikatne o morskim
smaku, rozplywjace sie w ustach. Ten rarytas na pewno wymaga czasu aby
sie w nim rozsmakowac...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-28 22:59:58
Temat: Re: ostrygi - pomozcie, prosze!Użytkownik Nikodem Kuźnik <n...@W...albatros.gliwice.pl> napisał:
[...]
Witam,
Zainspirowani smakowitymi poradami na grupie rowniez sprobowalismy
dzisiaj ostryg w wersji "naturalnej" - czyli surowe, skropione sokiem
cytrynowym i lekko posypane pieprzem. Smak? Hmmm Pierwsze wrazenie -
dziwny. Sporo klopotow sprawila gumowanta wysciolka muszli - czy ja sie
rowniez spozywa? ;) Natomiast samo "miesko" bardzo delikatne o morskim
smaku, rozplywjace sie w ustach. Ten rarytas na pewno wymaga czasu aby
sie w nim rozsmakowac...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-29 17:34:21
Temat: Re: ostrygi - pomozcie, prosze!> Witam,
>
> Zainspirowani smakowitymi poradami na grupie rowniez sprobowalismy
> dzisiaj ostryg w wersji "naturalnej" - czyli surowe, skropione
sokiem
> cytrynowym i lekko posypane pieprzem. Smak? Hmmm Pierwsze
wrazenie -
> dziwny. Sporo klopotow sprawila gumowanta wysciolka muszli - czy
ja sie
> rowniez spozywa? ;) Natomiast samo "miesko" bardzo delikatne o
morskim
> smaku, rozplywjace sie w ustach. Ten rarytas na pewno wymaga
czasu aby
> sie w nim rozsmakowac...
dobre sa panierowane w sezamie i smazone!
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |