Data: 2007-02-08 09:11:09
Temat: Re: owoce w occie - co z tym?
Od: Krystyna Chiger <k...@h...people.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Marek W. wrote:
> W mazowieckim i gruszki, i śliwki i własciwie wszystko :) A jak już
> przy dyniowatych jesteśmy, to bardzo dobrze wychodzi cukinia marynowana
> z kawałkami pomarańczy.
> Heh..a przepisu podać to juz nie mozna było?? ;)))
>
Nie mam przepisów na wszystko, większość rzeczy robię na oko.
Przy śliwkach istotne jest kilkakrotne zlewanie zalewy, tak
ze 4 razy. Czyli jednego dnia zalewasz wypestowane śliwki (węgierki)
zalewą (zagotowany ocet z wodą, cukrem, cynamonem i goździkami,
proporcja 1/5 octu reszta wody), następnego dnia trzeba wszystko zlać,
zagotować zalewę, zalać ponownie itd.
Przy gruszkach ważne jest zblanszowanie, żeby nie ściemniały. Ciemne też
są dobre, ale mniej ładne ;)
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
|