Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: paczki
Date: Tue, 15 Jan 2002 06:24:56 +0100
Organization: Wladyslaw Los
Lines: 39
Message-ID: <1f60bzy.k2swi08rc7qsN%wlos@tele.com.pl>
References: <1...@n...onet.pl>
<3...@p...onet.pl>
<1f5yobn.iob25m1fd2tqoN%wlos@tele.com.pl>
<a1u60r$3rl$2@galaxy.uci.agh.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: pm118.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1011072327 18643 213.76.108.118 (15 Jan 2002 05:25:27 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 15 Jan 2002 05:25:27 +0000 (UTC)
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:91938
Ukryj nagłówki
Paul <p...@p...ch> wrote:
> > Ja tam uwazam, ze ani ty, ani nikt iny ie musi wysylac zadnego wkupnego.
> > Ja tam w kazdym razie pusze tu od lat pieciu i nigdy zadnego wkupnego
> > nie wysylalem.
>
> Witaj, nie chodzi o wkupne bo to oczywiscie bez znaczenia. Ja bardzo lubie
> czytac przepisy nowych na forum osob, zanim wpadna one w wir dyskusji na
> temat "jak spaskudzic mielone"
> Moze i ty napiszesz co chetnie sam robisz! Kiedys mowiles ze tak wlasciwie
> bardziej lubisz czytac i dokumentowac sie o kuchni niz gotowac. No i co?
> ciagle chorujesz na "antychochle" czy i ciebie wirus zaatakowal? (zatkalo
> mnie, a slownik juz w pudlach.... jak to jest z ortografia tej "chochli"???)
Nigdy nie pisalem, ze nie lubie gotowac. Wrecz przeciwnie, od
dziecinstwa lubilem i nadal lubie i gotuje. Natomiast mam sceptyczyn
stosunek do przepisow. Owszem, przepisy sa bardzo wazne, ale
umiejetnosc gotowania nie polega na znajomosci przepisow.
Ja w kazdym razie, kiedy chce zrobic jakas nowa dla mnie potrawe, to
sataram sie wyszuakc rozne na nia prezpisy, dowiedziec sie czegos o
kuchni kraju i regionu z ktorego pochodzi, takzue ewentualni czegos o
historii tej potrawy. Chodzi o to, zeby dowiedzeic sie, "o co chodzi" w
danej potrawie, jaka jest jej "istota". Zeby nie robic boeuf
strogonoffa z wieprrzowiny lub parowek.
Unikam tez robienia potraw, ktore wykraczaja poza moje doswiadczeni i
wyobraznie kulinarna. Np. potraw kuchni chinskiej -- nie bylem nigdy w
chinach, z chinskim jedzeniem spotkalem sie sporadyczniw w europejskich
restauracjach, o ktorych nie wiem, jaki poziom kuchni prezentuja w
oczach chinczyka. Nawet majac najlepsze przepisy nie bede wiedzial, czy
moja potrawa bedzie przypominac oryginal, nawet gdybym zdobyl wlasciwe
produkty.
Wladyslaw
--
Wladyslaw Los
|