Data: 2006-01-15 21:34:47
Temat: Re: panna cotta
Od: qubal <q...@n...lubimy.spamu.konto.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
JerzyN wrote:
> Śmietana [naturalna]:
> a/ śmietana słodka = śmietanka (kremowa - co najmniej 33% tłuszczu,
> trwałość 24 godz; deserowa - co najmniej 22% tłuszczu, trwałość 24 godz;
> kawowa - co najmniej 10% tłuszczu, wszystkie do bezpośredniego spożycia
> lub pasteryzowana; kawową można sterylizować 20 min. w temp. 115*C i
> przechowywać ok. jednego miesiąca, ś. jeśli wytrzymują próbę gotowania
> to są przydatne do spożycia.
> b/ śmietana ukwaszona - co najmniej 22% tłuszczu.
> pozdr. Jerzy
A skąd Ty masz takie definicje?? Według Ciebie nie ma śmietany 18%. A w
sklepach, mimo Twoich wywodów-jest. A pojęcie "śmietana słodka" to skąd,
przepraszam, wyciągnąłeś? Z MacDonalda?
pzdr
--
qubal
|