Data: 2007-09-13 09:20:35
Temat: Re: parę pytań o "automat do chleba"
Od: Yarael Poof <m...@p...USUNTOonet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jacek Ostaszewski pisze:
> Generalnie - chleb domowy jest droższy od kupowanego.
No z tym to się liczę, tylko zależy o ile droższy :) Jeśli marketowy
chleb kosztuje powiedzmy od 1,6 do 2,5 a "domowy" będzie kosztował w
przeliczeniu (bez kosztów maszyny oczywiście) powiedzmy 3,5 to luz, w
końcu codziennie nie będę go robił. Ale jak ma kosztowac już 5 czy
więcej (mówię o chlebie bez jakiś ekstra dodatków, ot - po prostu chleb
nasz powszedni).
A że czasem nie wyjdzie - no mój Boże... Zawsze może się coś tam
trafić. Ponoć kiedyś był przesąd, że ciasto nie urośnie jak wyrabia je
kobieta w czasie "trudnych dni". Ciekawe jakie źródło "historyczno
etnograficzne" miał ten przesąd. No chyba, że to z serii tych "dlaczego
trzeba o(b)krawać szynkę przed gotowaniem". :)
MAciej
|