Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!news.internetia.pl!ne
wsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: parę pytań o "automat do chleba"
Date: Thu, 13 Sep 2007 11:39:14 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 49
Message-ID: <fcb0i6$oek$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <fcaqea$1lov$1@opal.icpnet.pl> <fcasid$312$1@news.dialog.net.pl>
<fcavg5$1q9a$1@opal.icpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: abbw209.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1189676422 25044 83.6.212.209 (13 Sep 2007 09:40:22
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 13 Sep 2007 09:40:22 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000774-4, 2007-09-12), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:301691
Ukryj nagłówki
"Yarael Poof" <m...@p...USUNTOonet.pl> wrote in message
news:fcavg5$1q9a$1@opal.icpnet.pl...
> Jacek Ostaszewski pisze:
>
> > Generalnie - chleb domowy jest droższy od kupowanego.
>
> No z tym to się liczę, tylko zależy o ile droższy :) Jeśli marketowy
> chleb kosztuje powiedzmy od 1,6 do 2,5 a "domowy" będzie kosztował w
> przeliczeniu (bez kosztów maszyny oczywiście) powiedzmy 3,5 to luz, w
> końcu codziennie nie będę go robił. Ale jak ma kosztowac już 5 czy
> więcej (mówię o chlebie bez jakiś ekstra dodatków, ot - po prostu chleb
> nasz powszedni).
> A że czasem nie wyjdzie - no mój Boże... Zawsze może się coś tam
> trafić. Ponoć kiedyś był przesąd, że ciasto nie urośnie jak wyrabia je
> kobieta w czasie "trudnych dni". Ciekawe jakie źródło "historyczno
> etnograficzne" miał ten przesąd. No chyba, że to z serii tych "dlaczego
> trzeba o(b)krawać szynkę przed gotowaniem". :)
>
>
> MAciej
Jest droższy także o czas poświęcony, ale w zasadzie lubię dobrze i dużo
zjeść - mam piekarnik z dwoma mieszadłami - wystaczają mi dwie-trzy kromki
chleba 1,5 do 2 cm grubości aby być najedzonym. Sklepowego musiałem opchnąć
1/3 do 1/2...
Porada, zanim zabierzesz się do wariacji na temat naucz się robic chleb
standardowy.
Woda / mleko 400ml
Mąka - 80 dag
Tłuszcz - 5 dag (polecam olej)
Sól - 4 łyżeczki
Cukier - 4 łyżeczki
Drożdże świeże 1/4 paczki (2,5 dag)
Odważyć mąkę, dodać sól i cukier oraz ewentualne przyprawy (kminek,
majeranek, czarnuszka itd), wymieszać.
Do automatu wlać olej - włączyć go na ciasto (niedrożdżowe - kluski,
makaron - zależy co tam napisane na tabliczce automatu) włączyć na moment -
nasmarują się uszczelki mieszadeł, wyłaczyć, wlać wodę, wsypać makę, a na
wierzch pokruszyć drożdże. Ponownie załączyć na w/w pozycji, poczekać na
zakończenie programu - gdy część ciasta okleiła formę i nie wymieszała się z
całością drewnianą szpatułką zgarnąć na spód foremki. Po zakończeniu
mieszania (15min) przełączyć piekarnik na wypiek chleba białego (około 3,5
godziny) i włączyć. Po zakończeniu programu poczekać jeszcze 1/2 godziny i
wyrzucić chleb z formy na blat. Opryskać wodą. Pozostawić do ostygnięcia.
|