Data: 2004-05-07 19:45:27
Temat: Re: pastrani?
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Włodek Chrzanowski wrote:
> Witam Państwa, widziałem toto dzisiaj w telewizji, wygląda jak pokrojone
> mięsko w chlebie "tostowym" albo pszennym, czy ktoś wie na czym polega
> fenomen. BTW nie jestem pewien pisowni.
> --
> pozdrawia Włodek wch4 małpa wp kropka pl
> ******************* GG:5435073 *******************
> ------------- http://przedszkolaki.tk ------------
Pastrami to wolowina, ktora sie naciera mieszanka przypraw (czosnek,
pieprz, sol, cynamon, pieprz kajenski, gozdziki, ziele angielskie i
kolendra). Nastepnie mieso sie wiesza do przesuszenia, wedzi sie, i na
koniec gotuje. To w kanapkach to pokrojone plastry, wyjete z wrzatku,
podane z musztarda i ogorkiem kiszonym.
Ten process jest dosc skomplikowany, trzeba miec specjalne
pomieszczenie-chlodnie, w ktorej to mieso wisi kilka dni, no i wedzarnie.
Wedzi sie zwykle w zimnym dymie.
Magdalena Bassett
|