From: "Dana" <d...@n...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <95dq65$42q$1@zeus.polsl.gliwice.pl>
Subject: Re: pasztet z soji i soczewicy
Date: Fri, 2 Feb 2001 09:39:44 +0100
Lines: 37
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
NNTP-Posting-Host: dana.netgate.com.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: dana.netgate.com.pl
Message-ID: <3a7a7146$1@news.vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 981102918 dana.netgate.com.pl (2 Feb 2001 09:35:18 +0100)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.vog
el.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:42733
Ukryj nagłówki
Użytkownik Agnieszka <a...@m...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:95dq65$42q$...@z...polsl.gliwice.pl...
> Witam
> Podajcie proszę przepis na taki pasztet
> ja już kieeedyś robiłam,
> lecz przepis zgubiłam.
>
> Dzięki
> Gaga
Przepraszam, ten przepis przenioslam z serwisu, dlatego jest z polskimi
znakami. DanaB
PASZTET Z SOCZEWICY I SOI
1 szklanka soczewicy, 1 szklanka soi, 3 cebule (30 dkg), 2 jajka, 1/2
szklanki bułki tartej, 3 zabki czosnku, 4 łyżki masła, 1/4 łyżeczki gałki
muszkatołowej, sól, pieprz ziołowy;
Soczewicę i soję (każdą osobno) przebrać, umyć, namoczyć na noc, a następnie
odlać wodę, w której się moczyły, azlać wrzątkiem i ugotować do miękko?ci,
os?czyć. Cebule obrać, posiekać, usmażyć na 2 łyżkach masła, ostudzić.
Zmielić soczewicę, soję i cebulę. Czosnek posiekać i rozetrzeć z sol?,
odłożyć 1/3 i wymieszać z 1 łyżk? masła. Do masy cebulowo-fasolowej dodac
czosnek roztarty z sol?, bułkę tart?, jajka i gałkę muszkatołow?, doprawić
sol? oraz pieprzem i dobrze wymieszać.
Keksówkę wysmarować masłem czosnkowym i napełnić przygotowan? mas?. Na
wierzch położyć wiórki pozostałego masła. Pasztet skropić 2 łyżkami wody,
przykryć foli? aluminiow?, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180
stponi C i piec okolo 1 godz.
Podawać na zimno z ostrymi sosami (chrzanowy, ćwikła) lub na gor?co z
ziemniakami i mizeri?.
wg KUCHNI nr 10/95
|