Data: 2001-02-02 16:25:39
Temat: pasztet sojowy
Od: "rena" <r...@a...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
pasztet sojowy
Składniki:
2 szkl. soi
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
2 duże cebule
olej słonecznikowy
bułka tarta
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub 1/3 szkl. mąki owsianej
majeranek, pieprz ziołowy, papryka słodka
duszone grzybki
Przepis:
Soję zamoczyć na kilka godzin.
Następnie gotować w małej ilości wody przez ok. 1-1,5 godz. z solą i ząbkami
czosnku.
Ugotowaną soję zmielić w malakserze lub dwukrotnie przez maszynkę do mięsa.
Zmielić też 2 surowe cebule i dodać suchą bułkę tak, aby wchłonęła resztę
sosu, w którym gotowała się soja.
Następnie dodać mąkę ziemniaczaną lub owsianą, sól i inne przyprawy oraz
trochę oleju.
Piec w piekarniku przez ok. 1/2 godziny.
Źródło: Wegetariańska książka kucharska
|